«Τότε κατάλαβα την πραγματική διάσταση της τρανσφοβίας, όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να βιάσουν μια τρανς», δήλωσε η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση.
Στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και τη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα, η νεαρή πρόεδρος του κόμματος Βολτ, η πρώτη τρανς πρόεδρος ελληνικού κόμματος, αναφέρθηκε στην καταπίεση της θηλυκής της ταυτότητας για περίπου 22 χρόνια.
Η Ηλέκτρα – Ρώμη Δόχτση μοιράστηκε ότι, λόγω της τρανς ταυτότητάς της, έχει δεχτεί σχόλια όπως «δεν χρειάζεται να το λες» και «Ηλέκτρα δεν είσαι; Πρέπει να λες ότι είσαι τρανς;». Αν και πάντα θυμόταν τη θηλυκή της πλευρά, μεγάλωσε στην Κατερίνη, όπου ένιωθε την πίεση να ενταχθεί σε ένα αυστηρά ανδρικό πρότυπο, κάτι που την οδήγησε να καταπιέσει αυτή την πλευρά της για 22 χρόνια. Τα τελευταία 4-5 χρόνια είναι «out», αν και το γνώριζε από πάντα.
Αναφερόμενη στην οικογένειά της, είπε ότι μπορεί πάντα να χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη, αλλά αναγνωρίζει ότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και τώρα έχουν μια καλή σχέση.
Επίσης, περιέγραψε ένα περίεργο περιστατικό στην Κοπεγχάγη, όπου δύο αγόρια την πλησίασαν αργά το βράδυ και φάνηκε ότι ήθελαν να την επιτεθούν. Όταν είδαν το σύμβολο στο κολιέ της και τη ρώτησαν αν είναι τρανς, η απάντησή της «ναι» άλλαξε τη διάθεση τους και απομακρύνθηκαν. «Πιστεύω ότι φοβήθηκαν, κατανοώντας πως είμαι τρανς. Αυτό είναι η πραγματική έννοια της τρανσφοβίας, όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να βιάσουν μια τρανς», πρόσθεσε στην εκπομπή του Κώστα Τσουρού στο MEGA.
Μετά την προβολή της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τον προσδιορισμό «πρώτη τρανς γυναίκα πρόεδρος ελληνικού κόμματος». «Έχω κι εγώ ερωτήματα για αυτή την ταμπέλα, όχι επειδή κατεβαίνει, αλλά για το πώς το παρουσιάζουμε. Η ίδια θέλει να παρουσιάζεται έτσι, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό καθώς η κοινωνία είναι ακόμα λίγο πίσω. Είναι καλό να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε.