Λιγότερο από ένας μήνας μας χωρίζει πια από το πρώτο «Good evening, Europe!» που αναμένεται να ακούσουμε από τους παρουσιαστές της φετινής Eurovision στην Ελβετία και οι προετοιμασίες στη Βασιλεία είναι πυρετώδεις. Οι 37 συνολικά συμμετοχές θα φτάσουν εκεί μία εβδομάδα νωρίτερα για τις προγραμματισμένες πρόβες και τα στοιχήματα έχουν ήδη πάρει φωτιά για την πρόβλεψη του μεγάλου νικητή.
Το εντυπωσιακό τρόπαιο είναι – τουλάχιστον για τους περισσότερους – ο απώτερος στόχος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στον λαμπερό διαγωνισμό, αφού μια νίκη στη Eurovision είναι ικανή να τους αναδείξει σε διεθνές επίπεδο και να ανοίξει μπροστά τους νέους επαγγελματικούς ορίζοντες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιοι νικητές πήραν το ρίσκο να επιστρέψουν στη σκηνή του μουσικού θεσμού, άλλοτε με εντυπωσιακά και άλλοτε με πλήρως απογοητευτικά αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο ο Johnny Logan και η Loreen είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο φορές τη Eurovision, αν και η Loreen, πριν τη δεύτερη νίκη της, είχε προσπαθήσει να εκπροσωπήσει ξανά τη Σουηδία το 2017, μένοντας εκτός της τελικής βραδιάς στο Melodifestivalen εκείνης της χρονιάς. Από την πλευρά του ο Johnny Logan διατηρεί άτυπα και μία τρίτη νίκη, αφού ήταν ο συνθέτης του νικητήριου κομματιού της Ιρλανδίας το 1992.
Από την άλλη, υπάρχον και καλλιτέχνες που κατάφεραν να «πάρουν» το τρόπαιο με τη δεύτερη φορά, όπως η Έλενα Παπαρίζου (2001 και 2005) και ο Dima Bilan (2006 και 2008).
Τα πράγματα όμως δεν πήγαν τόσο καλά για κάποιους καλλιτέχνες που, ενώ κέρδισαν τη Eurovision, πήραν το ρίσκο να επιστρέψουν, διεκδικώντας μία δεύτερη νίκη και τελικά κατέληξαν σε… βατερλό. Πάμε να θυμηθούμε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ – NIAM KAVANAGH (1993, 2010)
Ξεκινώντας βάσει παλαιότητας, το 1993 η Ιρλανδία σημείωσε τη δεύτερη από τις συνολικά 4 σερί νίκες της εκείνη την περίοδο, με τη Niamh Kavanagh να κατακτά την κορυφή με το κομμάτι «In Your Eyes».
Δεκαεπτά χρόνια μετά, το 2010 στο Όσλο, η Ιρλανδή τραγουδίστρια αποφάσισε να πάρει ξανά την εκπροσώπηση της χώρας στα χέρια της και παρότι το κομμάτι της με τίτλο «It’s for You» είχε ενθουσιάσει αρχικά τους Eurofans, τερμάτισε στην προτελευταία (23η) θέση, αποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα και τα ακούσματα στον διαγωνισμό είχαν αλλάξει άρδην.
ΙΣΡΑΗΛ – DANA INTERNATIONAL (1998, 2011)
H Dana International αποτελεί μία από τις συμμετοχές που σημάδεψαν την ιστορία της Eurovision και όχι άδικα, αφού επρόκειτο για την πρώτη τρανς γυναίκα που όχι μόνο συμμετείχε αλλά κατάφερε και να κερδίσει τη διοργάνωση. Ήταν 1998 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η Ισραηλινή τραγουδίστρια «έκλεψε» την πρωτιά από τη διοργανώτρια χώρα (που πήγαινε για το διπλό) με το τραγούδι «Diva», προκαλώντας αποθεωτικά αλλά και σωρεία αρνητικών σχολίων.
Πέρασαν 13 χρόνια και σε μία «αψυχολόγητη» κίνηση η Dana International αποφάσισε να εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα της στον διαγωνισμό, ταξιδεύοντας μέχρι το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Αυτή τη φορά όμως τόσο το κομμάτι της με τίτλο «Ding Dong» και η απογοητευτική της σκηνική εμφάνιση, την άφησαν εκτός Τελικού.
ΣΟΥΗΔΙΑ – CHARLOTTE PERELLI-NIELSEN (1999, 2008)
Η Σουηδία έχει αναδειχθεί στο πιο βαρύ πυροβολικό της Eurovision, αφού τα τελευταία 20 χρόνια οι επιδόσεις της στον διαγωνισμό είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές, με τα πλασαρίσματα στην πρώτη 10άδα να είναι σχεδόν κάθε χρόνο δεδομένα, ενώ οι τρεις νίκες μέσα σε μόλις 11 χρόνια δεν περνούν σίγουρα απαρατήρητες.
Μία από τις τραγουδίστριες που έφερε τη νίκη για τη Σουηδία είναι η Charlotte Perelli-Nielsen. Η pop star έστειλε τη χώρα της στην κορυφή της διοργάνωσης το 1999 με το «Take me to your Heaven», που μας το θύμισε και στην περσινή guest εμφάνισή της στη σκηνή στο Μάλμε.
9 χρόνια αργότερα, το 2008, η Σουηδή diva επέστρεψε στον διαγωνισμό με το κομμάτι «Hero», διεκδικώντας μάλιστα την πρωτιά. Ωστόσο, όχι μόνο προκρίθηκε στον Τελικό μετά βίας (μέσω της wildcard των κριτικών επιτροπών που την «έσωσαν» από τον αποκλεισμό) αλλά κατετάγη μόλις στη 18η θέση.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ – ALEXANDER RYBAK (2009, 2018)
Την πρώτη φορά που ακούστηκε στον νορβηγικό εθνικό τελικό το τραγούδι Fairytale, που συνέθεσε και ερμήνευσε ο Alexander Rybak το 2009, όλοι έκαναν λόγο για τον απόλυτο νικητή της Eurovision εκείνη τη χρονιά. Τα γραφεία στοιχημάτων τον κατέταξαν αμέσως στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά και επιβεβαιώθηκαν πλήρως, όταν λίγους μήνες μετά σήκωσε το τρόπαιο στη Μόσχα σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ 387 βαθμών.
Ωστόσο, δοκιμάζοντας ξανά την τύχη του στη διοργάνωση το 2018 και έχοντας περάσει – όπως εξομολογήθηκε – μία δύσκολη φάση στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, τα πράγματα δεν ήρθαν τόσο ιδανικά για εκείνον. Μπορεί η ανακοίνωση της επιστροφής του αρχικά να ενθουσίασε τους Eurofans και να του έδωσε την πρόκριση για τον Τελικό, όμως το τραγούδι του με τίτλο «That’s How You Write A Song» παρέμεινε μόλις στη 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα εκείνο το βράδυ.
Στην ίδια γενιά καλλιτεχνών και νικητών της Eurovision ανήκει και η Lena. Η Γερμανίδα pop star ξάφνιασε θετικά την Ευρώπη με το up-tempo κομμάτι της «Satellite» το 2010, δίνοντας στη Γερμανία τη δεύτερη – και τελευταία μέχρι σήμερα – νίκη της στον διαγωνισμό, έπειτα από 27 χρόνια.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, η δημόσια γερμανική ραδιοτηλεόραση έκανε την απόλυτη ανατροπή και ανακοίνωσε πως η Lena θα είναι ξανά η εκπρόσωπος της χώρας. Αυτή τη φορά η Γερμανίδα pop star πλάσαρε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ τόσο εμφανισιακά όσο και μουσικά, με το «Taken by a Stranger» να κινείται σε πιο ατμοσφαιρικό και σκοτεινό ρυθμό, εξασφαλίζοντας τη 10η θέση.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι και συγκριτικά με τις άλλες περιπτώσεις, η Lena δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, αν λάβουμε υπόψη πως την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει τη Eurovision.
Πηγή: zappit.gr