Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2025

Δήμητρα Παπαδήμα: «Κάποιοι μιλούν στα παιδιά σαν να είναι χαζά, φτάνει με το χαϊδολόγημα»

Η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας Δήμητρα Παπαδήμα παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στο Documento και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Δρίβα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής στην προσέγγιση της παιδικής λογοτεχνίας.

Η Παπαδήμα επισήμανε ότι οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων πρέπει να απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες με σεβασμό στη νοημοσύνη τους, παίρνοντας ως παράδειγμα τη θρυλική συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Η Παπαδήμα, αναφερόμενη στο πώς ορισμένοι σύγχρονοι συγγραφείς επιλέγουν να επικοινωνούν με τα παιδιά, τόνισε: «Κάποιοι μιλούν στα παιδιά σαν να είναι χαζά. Γεμίσαμε παραμύθια με μάγους και ούφο. Οι λέξεις σε όποιον κι αν απευθύνονται πρέπει να είναι κοφτερές και να σε σκουντάνε.» Σύμφωνα με την ηθοποιό, η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση διότι στα διηγήματά της απευθυνόταν στα παιδιά σαν να είναι ενήλικες, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και στην αντίσταση στη συμβατική γραφή: «Άλλο γράφουμε παραμύθια για παιδιά κι άλλο τα παραμυθιάζουμε. Η Πηνελόπη Δέλτα στα διηγήματά της έγραφε σε παιδιά και τους μιλούσε σαν αν είναι ενήλικες».

Η Παπαδήμα συνέχισε, καλώντας για μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς αντιλαμβάνονται το κοινό τους και τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης στα παιδιά: «Φτάνει με το χαϊδολόγημα και την αποχαύνωση. Θέλουμε έξυπνα παιδιά που να διαφωνούν και όταν μεγαλώσουν να βγουν στους δρόμους και να αλλάξουν τον κόσμο». Με τις δηλώσεις της αυτές, η Παπαδήμα ανοίγει τη συζήτηση για την ανάγκη μεταμόρφωσης της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας και της σχέσης της με την ανάπτυξη της νεότερης γενιάς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή