Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Mου αρέσει να εστιάζω στα καλά, έτσι προχωράω πιο φωτεινά τη ζωή μου»
Με αφορμή τη θεατρική του σύμπραξη με τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη αυτό το καλοκαίρι, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Real Life και στη δημοσιογράφο Κορύνα Μανταγάρη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε με ειλικρίνεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις της εποχής, για την ανάγκη να κρατά μια αισιόδοξη ματιά στην καθημερινότητα, αλλά και για τα όνειρα και τις επιθυμίες που παραμένουν ζωντανά στη θεατρική του διαδρομή.
Ο τίτλος της κουβέντας του συνοψίζει και μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής: «Mου αρέσει να εστιάζω στα καλά, έτσι προχωράω πιο φωτεινά τη ζωή μου». Δεν πρόκειται για μια εύκολη, επιφανειακή θετικότητα. Είναι μια συνειδητή επιλογή στάσης, ειδικά σε περιόδους που το βάρος της πραγματικότητας μπορεί να σε τραβήξει προς το αντίθετο. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης δείχνει να πιστεύει ότι, ακόμα κι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα υπάρχει ένα σημείο φωτός που αξίζει να το αναζητήσεις—και να το κρατήσεις.
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Mου αρέσει να εστιάζω στα καλά» και να συνεχίζω
Σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις, αγωνίες και γρήγορους ρυθμούς, το να διατηρείς μια καθαρή, φωτεινή ματιά δεν είναι αυτονόητο. Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», η απάντησή του δεν ήταν απόλυτη, ούτε προσπάθησε να ωραιοποιήσει το δύσκολο. Αντίθετα, μίλησε για την αξία του να επιλέγεις πού θα σταθείς, ακόμη κι αν γύρω σου κυριαρχεί το αρνητικό.
Όπως εξηγεί, ακόμα και να μην βλέπεις πάντα τα πράγματα αισιόδοξα, ακόμα και όταν τα καλά μοιάζουν λίγα μπροστά στα άσχημα, εκείνος προτιμά να εστιάζει σε αυτά τα λίγα καλά. Γιατί; Επειδή αυτός ο τρόπος σκέψης τον βοηθά να προχωρά «πιο φωτεινά» τη ζωή του. Είναι μια φράση απλή, αλλά κρύβει μια ουσιαστική επιλογή: να μη δίνεις όλο τον χώρο στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, να μην αφήνεις την απογοήτευση να γίνει ο μοναδικός φακός μέσα από τον οποίο βλέπεις τον κόσμο.
Μια πορεία δεκαετιών στη σκηνή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του στην πολυετή παρουσία του στο θέατρο. Όταν ερωτήθηκε πόσα χρόνια κλείνει φέτος στη σκηνή, απάντησε με εκείνη τη χαρακτηριστική, χαμηλόφωνη βεβαιότητα που αποπνέει εμπειρία: «45, ίσως και 46». Πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται μια ζωή γεμάτη παραστάσεις, συνεργασίες, ρόλους, περιοδείες, πρόβες, επιτυχίες αλλά και δοκιμασίες—όλα όσα συνθέτουν τη διαδρομή ενός ανθρώπου που υπηρετεί το θέατρο με συνέπεια.
Σχεδόν μισός αιώνας δημιουργικής παρουσίας θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μια αίσθηση κορεσμού. Κι όμως, στη δική του περίπτωση, φαίνεται πως το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό, όπως και η περιέργεια για το επόμενο βήμα. Γιατί το θέατρο, όσο κι αν μοιάζει επαναλαμβανόμενο στην καθημερινή του «πειθαρχία», είναι πάντα διαφορετικό: κάθε έργο, κάθε θίασος, κάθε κοινό, κάθε στιγμή πάνω στη σκηνή.
Τα όνειρα που δεν σταματούν και η δύναμη των συνεργασιών
Στην ερώτηση αν, έπειτα από τόσα χρόνια πορείας στο θέατρο, εξακολουθεί να έχει όνειρα και επιθυμίες, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ήταν ξεκάθαρος: υπάρχουν «χιλιάδες πράγματα» που θα ήθελε να κάνει. Και μέσα σε αυτή τη φράση κρύβεται ίσως το πιο αισιόδοξο στοιχείο του καλλιτέχνη: η επιθυμία για συνέχιση, για εξέλιξη, για νέες εμπειρίες.
Αυτό που, όπως τονίζει, ονειρεύεται περισσότερο είναι οι συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμά και αγαπά μέσα στη δουλειά—ιδιαίτερα με νέους ανθρώπους. Εκεί βρίσκεται και μια βαθύτερη ανάγκη: να υπάρχει σύνδεση με το μέλλον, να μη μένει το θέατρο κλεισμένο σε μια νοσταλγία του «τότε», αλλά να συνομιλεί με το «τώρα» και το «αύριο».
Μάλιστα, επισημαίνει πως αυτό είναι «πολύ ωραίο», γιατί μέσα από τέτοιες συνεργασίες προχωράς κι εσύ ο ίδιος με έναν τρόπο. Η ανταλλαγή με νεότερους καλλιτέχνες, η φρεσκάδα που φέρνουν, οι διαφορετικές αναφορές τους, μπορούν να λειτουργήσουν σαν δημιουργική ανανέωση. Δεν πρόκειται μόνο για μια κίνηση γενναιοδωρίας προς τους νέους, αλλά για έναν αληθινό διάλογο που κρατά τη δουλειά ζωντανή.
Ένα μήνυμα που μένει: να εστιάζεις στα καλά
Η συνέντευξη αυτή δεν στέκεται μόνο στα επαγγελματικά. Αφήνει πίσω της μια αίσθηση ανθρώπινης αλήθειας: ότι η αισιοδοξία δεν είναι απλώς χαρακτήρας, αλλά πρακτική. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, μέσα από τα λόγια του, θυμίζει πως το να εστιάζεις στα καλά δεν σημαίνει να αρνείσαι τα δύσκολα. Σημαίνει να επιλέγεις να μην παραδίδεσαι σε αυτά. Σημαίνει να συνεχίζεις, να δημιουργείς, να ονειρεύεσαι, να συνδέεσαι με ανθρώπους που σε εμπνέουν.
Και τελικά, αυτή η στάση ζωής συνοψίζεται ξανά στην ίδια φράση που μοιάζει να τον καθοδηγεί: «Mου αρέσει να εστιάζω στα καλά, έτσι προχωράω πιο φωτεινά τη ζωή μου». Ένα μήνυμα απλό, καθαρό και επίκαιρο—ιδιαίτερα όταν όλα γύρω μας δείχνουν να μας προκαλούν να κοιτάξουμε μόνο το σκοτάδι.
Σχετικά Άρθρα
05/08/2026 - 08:30
Δείτε επίσης