Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει μια συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προσπαθήσει να φέρει τους δύο ηγέτες κοντά, αλλά δήλωσε την Παρασκευή: «Είναι σαν το λάδι με το ξύδι… δεν τα πάνε καθόλου καλά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ουκρανό ηγέτη «όταν θα είναι έτοιμη η ατζέντα για μια σύνοδο κορυφής, και αυτή η ατζέντα δεν είναι καθόλου έτοιμη», κατηγορώντας τον Ζελένσκι ότι λέει «όχι σε όλα».
Ύστερα από μια εντατική εβδομάδα διπλωματίας, στην οποία ο Τραμπ συναντήθηκε πρώτα με τον Πούτιν στην Αλάσκα και στη συνέχεια με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πόλεμος αποδεικνύεται η πιο δύσκολη υπόθεση που έχει προσπαθήσει να σταματήσει.
Ο Τραμπ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη τη Δευτέρα, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για σύνοδο κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι, στην οποία θα συμμετείχε και ο ίδιος μετά.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε την κίνηση, αλλά έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις Δυτικές χώρες, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας:
«Η Ουκρανία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν φοβάται καμία συνάντηση μεταξύ ηγετών.»
Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Τραμπ στοχεύει να «σπάσει το αδιέξοδο» και ότι η συμμαχία εργάζεται πάνω σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ώστε ο Πούτιν «να μην τολμήσει ποτέ ξανά να επιτεθεί στην Ουκρανία».