Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2025

Υπέρ της δημοσιοποίησης των εγγράφων της υπόθεσης Έπστιν ψήφισε και η Γερουσία των ΗΠΑ μετά την αλλαγή στάσης του Τραμπ

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης του φακέλου της έρευνας για τον δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων Τζέφρι Έπστιν, μετά την αλλαγή στάσης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ασκούσε εδώ και καιρό πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους να αποτρέψουν την ψηφοφορία.

Η Γερουσία συμφώνησε ομόφωνα – που σημαίνει ότι δεν απαιτήθηκε ψηφοφορία – να εξετάσει το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και να το στείλει χωρίς συζήτηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να το υπογράψει και να το μετατρέψει σε νόμο.

Το αίτημα υπέβαλε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δεδομένου ότι κανένας γερουσιαστής δεν έθεσε αντίρρηση και έτσι εγκρίθηκε χωρίς να χρειαστεί η Γερουσία να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.

«Η Γερουσία έχει πλέον εγκρίνει το νομοσχέδιο Έπστιν— μόλις έφτασε από τη Βουλή», ανακοίνωσε ο Σούμερ.

Νωρίτερα η πρόταση νόμου, υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 427 ψήφους υπέρ και μίας κατά, στοχεύει να διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης να «δημοσιεύσει όλα τα έγγραφα και αρχεία» που έχει στην κατοχή του σε σχέση με τον Νεοϋορκέζο χρηματιστή, που πέθανε στη φυλακή το 2019 πριν αρχίσει η δίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο Κλέι Χίγκινς, ένας Ρεπουμπλικανός από τη Λουιζιάνα που είναι ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, sε δήλωσή του ανέφερε ότι αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο επειδή θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες για αθώους ανθρώπους που αναφέρονται στην ομοσπονδιακή έρευνα.

Επί μήνες ο Τραμπ προσπαθούσε να ματαιώσει την ψηφοφορία

Επί μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε πραγματική εκστρατεία για να ματαιώσει τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας στη Βουλή, η οποία ενδεχομένως να είχε συνέπειες που να έφερναν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο.

Ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος επανέλαβε σήμερα ότι «δεν είχε καμία σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν», διαβεβαιώνοντας ότι είχε διώξει τον χρηματιστή από το Μαρ-α-Λάγκο, την πολυτελή του λέσχη στη Φλόριντα, επειδή ήταν «ένας άρρωστος διεστραμμένος».

Πρόσωπα του νεοϋορκέζικου τζετ-σετ, οι δύο επιχειρηματίες ήταν κοντά ο ένας στον άλλον από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι που διαφώνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν αρχίσουν οι νομικές διαδικασίες λίγα χρόνια αργότερα σε βάρος του χρηματιστή, ο οποίος κατηγορήθηκε για την οργάνωση δικτύου σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών.

Απέναντι στην κατακραυγή και τις αυξανόμενες αποστασίες στο στρατόπεδό του πριν από την ψηφοφορία, ο Τραμπ έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών και υποστήριξε την πρόταση νόμου.

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είχε δηλώσει ο πρόεδρος ο οποίος για άλλη μια φορά κατήγγειλε αυτό που θεωρεί «φάρσα» την οποία έστησε η δημοκρατική αντιπολίτευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε ωστόσο γιατί δεν έδινε εντολή στην υπουργό του της Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει απευθείας τα έγγραφα αυτά, χωρίς να περάσουν από μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν» επανέλαβε σήμερα.

Σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από το Καπιτώλιο, ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας το απόγευμα, αρκετά θύματα του Τζέφρι Έπστιν πήραν τον λόγο, συχνά με συναισθηματική φόρτιση, καλώντας το Κογκρέσο να υιοθετήσει το κείμενο.

Πηγές: ΑFP, AP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή