Wall Street Journal: Τα «γαλλικά» του Τραμπ για τον Νετανιάχου μετά το χτύπημα στην Ντόχα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξέφρασε σε ανώτατους συνεργάτες του την απογοήτευσή του για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας πως τον «ξεφτιλίζει», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Παρά τις εντάσεις, όμως, δεν αναμένεται να τον εγκαταλείψει δημόσια.
Η συγκεκριμένη φράση φέρεται να ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του Τραμπ με ανώτατους συνεργάτες, μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, σχετικά με την αντίδραση στην ισραηλινή επίθεση κατά ηγετών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επίθεση, η οποία φαίνεται πως δεν κατάφερε να σκοτώσει όλους τους ανώτατους αξιωματούχους που στόχευε. Επιπλέον, ανέφεραν ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές μόνο όταν ήταν πλέον αργά για να αποτραπεί η επιχείρηση, αν και το Axios ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ότι αυτό δεν ισχύει.
Μετά την επίθεση, ο Τραμπ και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ενώ ο Ρούμπιο ταξίδεψε στο Ισραήλ και στη συνέχεια στο Κατάρ για συζητήσεις. Ο Τραμπ έχει επίσης χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «μεγάλο σύμμαχο» και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί ξανά στο έδαφός του.
Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal σημειώνει, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος γενικά αποδέχεται τις αποφάσεις του Νετανιάχου, ακόμα και όταν αυτές φαίνεται να αντιβαίνουν στους επίσημους στόχους του Λευκού Οίκου σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και τις ευρύτερες σχέσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι προσκλήθηκε να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Είπε ότι η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα και ότι είχε αρκετές συζητήσεις με τον Τραμπ από τότε που το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση κατά ηγετών της Χαμάς στο Κατάρ στις 9 Σεπτεμβρίου, οι οποίες ήταν όλες «καλές».
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ αρνείται να ασκήσει δημόσια πίεση στο Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.
Πηγή: The Guardian
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης