Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2026

Βρετανικοί κινηματογράφοι θέτουν απαγορεύσεις και περιορισμούς στα έξυπνα γυαλιά με κάμερα, όπως τα Meta

Η εξέλιξη που περιέγραψε η UK Cinema Association συνδέεται, όπως σημειώνεται, με αυξανόμενες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των θεατών, αλλά και με τον κίνδυνο παράνομης καταγραφής και πειρατείας κινηματογραφικών ταινιών μέσα στις αίθουσες. Το μέτρο έρχεται λίγες ημέρες μετά την απαγόρευση χρήσης των ίδιων συσκευών στις δικαστικές αίθουσες της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Τα δικαστήρια των δύο περιοχών είχαν απαγορεύσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη χρήση των έξυπνων γυαλιών της Meta, λόγω των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο στους δικαστικούς χώρους, στο πλαίσιο αυξημένου ελέγχου των δυνατοτήτων καταγραφής που διαθέτουν οι συγκεκριμένες συσκευές.

Η Ένωση Βρετανικών Κινηματογράφων διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για ολόκληρο τον κλάδο και ότι οι πρακτικές διαφέρουν από κινηματογράφο σε κινηματογράφο.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι φορείς εφαρμόζουν πλήρη απαγόρευση, άλλοι επιβάλλουν περιορισμούς και κάποιοι υιοθετούν συνδυασμό των δύο. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τα έξυπνα γυαλιά ενδέχεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε άτομα με ειδικές ανάγκες πρόσβασης.

Η Ένωση διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα μέλη της, ώστε οι σχετικές πολιτικές να παραμένουν ισορροπημένες και κατάλληλες για τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, γερμανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο την κατάθεση ποινικής προσφυγής κατά της Meta και άλλων εμπλεκομένων στη διάθεση των συγκεκριμένων συσκευών, επικαλούμενη ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα των πολιτών. 5. TAGS Βρετανία, κινηματογράφοι, έξυπνα γυαλιά, Meta AI, ιδιωτικότητα, πειρατεία

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή