Βρετανία: Νέοι αυστηροί κανόνες μετανάστευσης – Ανατροπές στην αγορά εργασίας και πολιτικές αντιδράσεις

Από σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, τίθενται σε ισχύ οι πρώτοι νέοι περιορισμοί του μεταναστευτικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Στάρμερ. Το νέο καθεστώς προβλέπει σημαντική συρρίκνωση της λίστας επιλέξιμων επαγγελμάτων για έκδοση εργατικής βίζας, απαγόρευση προσλήψεων μεταναστών στον τομέα της φροντίδας, καθώς και αυξημένα προσόντα και μισθολογικά κατώτατα όρια για την έκδοση άδειας εργασίας.

Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται και οι γλωσσικές προϋποθέσεις για οικογενειακές επανενώσεις και διαμονή, ενώ τροποποιήσεις αναμένονται το φθινόπωρο και στο καθεστώς μακροχρόνιας παραμονής. Η συγκεκριμένη δέσμη αλλαγών εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο «Επανακτώντας τον Έλεγχο» (Restoring Control over the Immigration System), όπως παρουσιάστηκε στο σχετικό White Paper τον Ιούνιο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ:

«Η καθαρή μετανάστευση έχει εκτοξευθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να την επαναφέρουμε σε βιώσιμα επίπεδα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και την αξιοπιστία του κράτους δικαίου».

Η Υπουργός Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ σημείωσε από την πλευρά της ότι «οι νέοι κανόνες είναι δίκαιοι, σαφείς και εφαρμόσιμοι – δεν δαιμονοποιούν τη μετανάστευση, αλλά την επανατοποθετούν σε ρεαλιστική βάση».

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 η καθαρή μετανάστευση έφτασε τις 906.000, σε ιστορικό υψηλό, ενώ ενώ το 2024 κατέγραψε ελαφρά πτώση στους 728.000. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια μετανάστες φέρονται να λαμβάνουν επιδόματα, εκ των οποίων περίπου 730.000 είναι άνεργοι.

Οι αρχές εντοπίζουν υπερβολική εξάρτηση των επιχειρήσεων από φθηνό εργατικό δυναμικό του εξωτερικού – ιδιαίτερα στον τομέα φροντίδας – με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των κινήτρων για κατάρτιση και πρόσληψη Βρετανών πολιτών.

Στροφή σε μετανάστευση «υψηλών δεξιοτήτων» και μείωση φθηνής εργασίας

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς:

  • Οι αιτήσεις Skilled Worker Visa γίνονται αποδεκτές μόνο για ειδικότητες επιπέδου πανεπιστημιακού τίτλου.
  • Καταργείται η δυνατότητα εργοδότη να προσλαμβάνει φροντιστές (care workers) από το εξωτερικό.
  • Αυξάνεται το κατώτατο μισθολογικό όριο για επιλέξιμους μετανάστες εργαζόμενους.
  • Επιβάλλονται αυστηρότερες γλωσσικές απαιτήσεις για τους αιτούντες οικογενειακή επανένωση.

Οι αλλαγές ισχύουν για νέες αιτήσεις από τις 22 Ιουλίου 2025 και μετά, με μεταβατική περίοδο έως τα τέλη του έτους για υπάρχουσες βίζες και προγράμματα.

Αντιδράσεις και πολιτική πίεση από δεξιά και αριστερά

Η αντιπολίτευση των Συντηρητικών, με επικεφαλής την Κέμι Μπάντενοκ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιγράφει καθυστερημένα τα δικά τους προγράμματα.

«Ο Στάρμερ υιοθετεί πολιτικές που πριν λίγους μήνες καταδίκαζε. Η ειλικρίνεια και η σταθερότητα λείπουν από την ατζέντα του», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.

Ακόμη σφοδρότερη είναι η ρητορική του Νάιτζελ Φαράτζ και του κόμματος Reform UK, που ζητούν άμεση επιστροφή μεταναστών στις χώρες εισόδου, επαναπροωθήσεις μέσω της Μάγχης και σκληροπυρηνική πολιτική απέλασης ακόμη και για παραβάσεις μικρής κλίμακας.

Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακοί φορείς προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων και το NHS, αλλά και για το αίσθημα αποξένωσης που ενδέχεται να νιώσει ένα σημαντικό τμήμα μεταναστών που ήδη ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανταπόκριση ΕΡΤNews

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή