Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βουλγαρία: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί και πάλι με την Gazprom

Μοιραστείτε το

Η Βουλγαρία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όπου διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, τον Απρίλιο, δήλωσε σήμερα έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, καθώς εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις τον χειμώνα.

Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, αρνήθηκε να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια και ενέτεινε τις προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τις πηγές ανεφοδιασμού της.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export «για να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε, αυτή είναι «η μόνη λύση» ώστε να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις. Ο Χρίστοφ είχε καλέσει νωρίτερα τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες να στηρίξουν αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε οι αγοραστές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός τους. Οι χώρες που δεν υπάκουσαν, είδαν να κλείνει η στρόφιγγα: εκτός από τη Βουλγαρία, το ίδιο συνέβη με την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία. Στις άλλες χώρες οι ροές είχαν μειωθεί κατά περίπου 70% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.