Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βοήθεια από την ΕΕ ζητά ο Μακρόν για να αντιμετωπίσει τους αγρότες

Ο Μακρόν αναζητά διέξοδο μέσω Βρυξελλών στην πολιτκή κρίση που του έχουν προκαλέσει οι δυναμικές διαμαρτυρίες των αγροτών. Καλεί την ΕΕ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φθηνές και χωρίς δασμούς εισαγωγές από την Ουκρανία αλλά και από την Λατινική Αμερική.

Μοιραστείτε το

Σε μια προσπάθεια να μειώσει την οξύτητα της σύγκρουσης με τους αγρότες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει σε κανόνες τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τη γεωργία, ενώ απέρριψε και το σχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Λατινικής Αμερικής, Mercosur, στην υπάρχουσα μορφή του.
Οι Γάλλοι αγρότες δηλώνουν πως δεν πληρώνονται αρκετά, ασφυκτιούν με τις υπερβολικές κατά την άποψή τους ρυθμίσεις περιβαλλοντικής προστασίας και καταγγέλουν πως αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φτηνές εισαγωγές.
«Ζητήσαμε [ενν. από την ΕΕ] πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», είπε ο Μακρόν, που θα βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την Πέμπτη. Ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανονισμούς για τη γεωργία, ιδιαίτερα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Από το Φεβρουάριο του 2022 η ΕΕ κατάργησε ποσοστώσεις και δασμούς για εισαγωγές από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Γαλλία θέλει «ξεκάθαρα μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία επειδή σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε είναι κοτόπουλα είτε δημητριακά», είπε ο Μακρόν, ενώ πρόσθεσε  πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία με τη Mercosur, μία ημέρα αφότου το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι κατά την αντίληψή του η ΕΕ έχει σταματήσει τις συνομιλίες.

Ο Μακρόν είπε πως δεν θέλει τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πρέπει να ακολουθούν παρόμοιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία για ορισμένους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες περιλαμβανομένων αυτών για την αγρανάπαυση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.