Βερολίνο: «Πράσινο» στην Ουκρανία για χρήση γερμανικών όπλων κατά της Ρωσίας

Τη δυνατότητα χρήσης όπλων από χώρες της Δύσης, εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο αναγνώρισε στην Ουκρανία η Γερμανία, καθώς το Βερολίνο δηλώνει «πεπεισμένο», ότι «η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα, που ορίζει το διεθνές δίκαιο, να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις» της Μόσχας.

«Για να το πράξει αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύτηκε για τον σκοπό αυτό βάσει των διεθνών νομικών υποχρεώσεών της, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων γερμανικής προέλευσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι το Βερολίνο συνομίλησε με τους συμμάχους του σχετικά με τη δυνατότητα του Κιέβου να αμυνθεί σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας εναντίον της βόρειας συνοριακής περιοχής της Ουκρανίας γύρω από την πόλη Χάρκοβο.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο η εν λόγω δήλωση έρχεται μετά από ημέρες επικρίσεων κατά της κυβέρνηση Σολτς σχετικά με για τη στάση της αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης από το Κίεβο γερμανικών όπλων κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος.

 

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα τα περισσότερα από τα όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία από τη Γερμανία δεν είναι κατάλληλα για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει στην Ουκρανία με όπλα μεγαλύτερη εμβέλεια.

 

Η δήλωση του Βερολίνου έρχεται μια ημέρα αφότου αξιωματούχοι των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε αλλάξει αθόρυβα στάση και επιτρέπει στο Κίεβο τη χρήση όπλων που έδωσαν οι ΗΠΑ σε στόχους εντός της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Χάρκοβο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή