Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Βαρκελώνη: Θα καταργηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες έως το 2028

Καταργούνται τα 10.000 τουριστικά διαμερίσματα που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος στέγασης και γίνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της

Μοιραστείτε το

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο δήμαρχος πόλης ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άδειες για 10.100 περίπου τουριστικά διαμερίσματα θα λήξουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος στέγασης και γίνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, σημαίνει ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν σε διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού κατά 38%.

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει γίνει κινητήρια δύναμη παραγωγής ανισοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους, τόνισε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης προσθέτοντας ότι «αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση».

Τη στήριξή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης εξέφρασε η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ, κάνοντας λόγο για «απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Retuers, οι κυβερνήσεις της ΕΕ απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στον κόσμο– ωστόσο οι κάτοικοί της τιμωρούνται σε ορισμένα μέρη, καθώς ο «εξευγενισμός» (gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις είναι όλο και πιο καυτό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ισπανία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.