UNRWA: Το μόνο που εισέρχεται τώρα στη Γάζα είναι βόμβες – Οργισμένη απάντηση του Ισραήλ στις διεθνείς πιέσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, αναφέρει ότι «η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει πιθανότατα τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Οκτώβριο του 2023».

«Οι εντατικοποιημένοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, ξηράς και θαλάσσης έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και μαζικές μετακινήσεις», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ.

«Επί 11 εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές έχουν σκόπιμα αποκλείσει όλες τις προμήθειες προς τη Γάζα. Το μόνο πράγμα που εισέρχεται στη Γάζα αυτή τη στιγμή είναι οι βόμβες. Πουθενά δεν είναι ασφαλές».

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει σε κανέναν»

Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ότι πέντε φορτηγά με βοήθεια πήγαν στη Γάζα τη Δευτέρα, αλλά επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

Αναφέρει ότι, αν και τα φορτηγά με τη βοήθεια έχουν περάσει στη Γάζα, βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων και δεν έχουν φτάσει ακόμη στις κοινότητες.

Ο Φλέτσερ λέει ότι οι προμήθειες στα φορτηγά είναι «παιδικές τροφές και τρόφιμα».

Φοβάται ότι 14.000 μωρά θα πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες αν δεν φτάσουν οι προμήθειες.

Ο ίδιος ελπίζει να περάσουν σήμερα 100 φορτηγά τα σύνορα με τη Γάζα.

«Θα είναι δύσκολο», λέει, σημειώνοντας ότι «εμποδίζονται» σε κάθε σημείο.

«Αλλά θα τα φορτώσουμε με παιδικές τροφές και οι άνθρωποί μας θα αναλάβουν αυτούς τους κινδύνους», λέει ο Φλέτσερ.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «πρέπει να πλημμυρίσουμε τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια».

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς αυξάνουν την πίεση απέναντι στο Ισραήλ.

Ο Τομ Φλέτσερ υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά είναι «ισχυρή».

«Είναι μια αναβάθμιση της συλλογικής ανθρωπιστικής κατάστασης», λέει.

Αλλά λέει ότι η «πραγματική δοκιμασία» είναι αν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να φέρουν περισσότερη βοήθεια, μετά τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων.

Λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη «απαιτούν» από τον κόσμο «να μας στηρίξει» πιέζοντας το Ισραήλ να αφήσει περισσότερη βοήθεια να εισέλθει και να φτάσει στους ανθρώπους που «λιμοκτονούν».

Πυρά Ισραήλ: Δε θα σκύψουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτήν την ηθική υποκρισία

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, άσκησε αιχμηρή κριτική εναντίον των ηγετών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, αφού απείλησαν να αναλάβουν δράση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν θα σκύψει το κεφάλι μπροστά σε αυτή την ηθική υποκρισία, τον αντισημιτισμό και τη μονομέρεια», ανέφερε ο Σμότριτς σε ανάρτησή του στο Χ, κατηγορώντας τις τρεις χώρες ότι «ευθυγραμμίζονται ηθικά με μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ειδικότερα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τις τρεις χώρες που δήλωσαν ότι «δεσμεύονται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος».

«Έχουν φτάσει στο σημείο να επιδιώκουν να επιβραβεύσουν την τρομοκρατία παραχωρώντας της ένα κράτος», δήλωσε ο Smotrich σε ανάρτησή του στο X.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους ανάμεσά του, το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξή του και θα απειλούσε το μέλλον του εβραϊκού λαού και του ενός και μοναδικού κράτους του», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Θα σταματήσουμε αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους και καταθέσει τα όπλα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αντεπιτέθηκε στην κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά.

«Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας και απαιτώντας ένα παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οττάβας και του Παρισιού προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο για τη γενοκτονική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προσκαλούν περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες», αναφέρει.

Ο ίδιος προσθέτει: «Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της, οι δολοφόνοι ηγέτες της εξοριστούν και η Γάζα αποστρατικοποιηθεί.

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί κάτι λιγότερο και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το δεχτεί.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με δίκαια μέσα μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη».

Τουλάχιστον 60 νεκροί σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 60 ανθρώπων σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι ομάδες της πολιτικής προστασίας μετέφεραν (σε νοσοκομεία) τουλάχιστον 60 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες μετά τις νέες σφαγές που διέπραξε η κατοχή (…) σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» από τη μία τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Μάχμουντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Διαφωνίες για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει ένα νέο σύστημα παροχής βοήθειας με τη στήριξη των ΗΠΑ, όπου η διανομή θα γίνεται από ένα οργανισμό υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η πρόσβαση της Χαμάς στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απορρίπτουν το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα φτάσει σε αρκετούς ανθρώπους και παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές. Δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα σημεία διανομής θα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Γάζας, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν ξανά προς τα νότια.

Ο ιδρυτής του World Central Kitchen (WCK), λέει ότι τα σχέδια του Ισραήλ για τη δημιουργία κόμβων διανομής βοήθειας σε ελεγχόμενες από το Ισραήλ περιοχές στη νότια Γάζα θα χρειαστούν εβδομάδες για να ξεκινήσουν και «θα αφήσουν τους Παλαιστίνιους πεινασμένους».

Πηγή: BBC, Al Jazeera

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή