Πέμπτη, 29 Μαΐου 2025

Τρόφιμα για μόλις 4 με 5 ημέρες διαθέτουν τα καταστήματα – Δεν έχει εισέλθει στη Γάζα καμία βοήθεια Ι ΒΙΝΤΕΟ

Φορτηγά με βοήθεια αδρανοποιήθηκαν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, καθώς οι κάτοικοι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκλιπαρούσαν τη Δευτέρα για νερό, τρόφιμα και καύσιμα για τις γεννήτριες, λέγοντας ότι η περιοχή είναι κοντά στην πλήρη κατάρρευση.

Στη Γάζα, τα νοσοκομεία βρέθηκαν στα πρόθυρα να χάσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, απειλώντας τη ζωή χιλιάδων ασθενών, και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους αναζητούσαν ψωμί. Το Ισραήλ διατήρησε τις τιμωρητικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα, ενώ οι μαχητές της Χαμάς συνέχιζαν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

https://youtu.be/vGJuNrS1-ZE

Περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου το Ισραήλ απέκοψε την είσοδο οποιουδήποτε εφοδιασμού, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο. Οι διαμεσολαβητές προσπαθούσαν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των παγιδευμένων ξένων. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν το πέρασμα να κλείσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμενε ασαφές τη Δευτέρα ποιος από τους περιφερειακούς παράγοντες κρατούσε το πέρασμα κλειστό.

Ωστόσο, τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα. «Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα», που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Αίγυπτος έχει στείλει δεκάδες φορτηγά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και η ΕΕ ανακοίνωσε ήδη μια αερογέφυρα προς την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους 2,4 εκατ. Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εισέλθει στη Γάζα καμία βοήθεια.

Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Τρόφιμα για 4 με 5 ημέρες διαθέτουν τα καταστήματα στη Γάζα

Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνιμ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δείτε επίσης