Τετάρτη, 15 Απριλίου 2026

Τραμπ: Απειλεί να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αν δεν παραιτηθεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, αν δεν παραιτηθεί όταν λήξει η θητεία του, στις 15 Μαΐου. Η επιλογή του Τραμπ για την αντικατάστασή του, ο Κέβιν Γουόρς, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Γερουσία και την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ο Πάουελ να παραμείνει στη θέση του ως προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Fed.

Ο Πάουελ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο ότι εάν ο Γουόρς δεν επικυρωθεί από τη Γερουσία έως τις 15 Μαΐου, θα παραμείνει προσωρινά πρόεδρος της Fed. «Αυτό ορίζει ο νόμος και το έχουμε κάνει σε αρκετές περιπτώσεις», είχε δηλώσει.

Η Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας έχει προγραμματίσει ακρόαση επικύρωσης του Γουόρς για τις 21 Απριλίου. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τομ Τίλις, βασικό μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για την επικύρωση του Γουόρς μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πάουελ.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τον Πάουελ επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια κατά την επιθυμία του και τον έχει χαρακτηρίσει «καταστροφή» για τη χώρα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή