Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ για συμφωνία με Λιβύη: Οι αντιδράσεις Ελλάδας και Ε.Ε. δεν έχουν καμία σημασία

Μοιραστείτε το

Ανακοίνωση-απάντηση στις επικρίσεις Ελλάδας και Ε.Ε. για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως -ουσιαστικά- αδιαφορεί.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αναφέρονται τα εξής:

“Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας και της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο που υπεγράφη χθες μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας.

Η αντίρρηση που εκφράζεται σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κράτη δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας, να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για τη θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές που έχει εκδώσει άδειες, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και η στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και θέτει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης μέσω διεθνών δικαστικών μέσων είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ”.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.