Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna – 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Μοιραστείτε το

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Το Luna-25, εκτοξεύθηκε στις 11 Αυγούστου, εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης την Τετάρτη (16/08/2023), στις 11:57 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Η Ρωσία φιλοδοξεί να είναι η πρώτη χώρα που θα προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, με σκοπό την αναζήτηση παγωμένου νερού.

Το Luna-25, που είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, είχει σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στον νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη ενδεχομένως θα επιτρέψει μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον δορυφόρο, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν είχε εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου. Είναι πρώτη για τη μετασοβιετική περίοδο. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή -είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον» είχε δηλώσει ο Ζακ στο πρακτορείο Reuters.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • Luna

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.