Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2025

Το Λονδίνο καταγγέλλει ότι ρωσικό πλοίο «έστρεψε λέιζερ» κατά βρετανικών αεροσκαφών

Η Ρωσία κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «προκλητικές δηλώσεις» και «κλιμάκωση μιλιταριστικής υστερίας», μετά την προειδοποίηση του βρετανού υπουργού Άμυνας, Τζον Χίλι, ότι το ρωσικό πλοίο κατασκοπίας Yantar πλησιάζει τα βρετανικά ύδατα.

Σύμφωνα με τον Χίλι, το πλοίο βρισκόταν στα όρια των χωρικών υδάτων βόρεια της Σκωτίας, έχοντας εισέλθει στα ευρύτερα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος που αναπτύσσεται έξω από τις βρετανικές ακτές και, όπως είπε, είναι «σχεδιασμένο για συλλογή πληροφοριών και χαρτογράφηση υποβρυχίων καλωδίων».

Ο υπουργός Άμυνας κατήγγειλε επίσης ότι το Yantar κατεύθυνε λέιζερ προς τους πιλότους επιτηρητικών αεροσκαφών, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «βαθιά επικίνδυνη». Σε απάντηση, η Βρετανία έστειλε φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού και αεροσκάφη της RAF για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του πλοίου.

Ο Χίλι τόνισε ότι το μήνυμά του προς τη Μόσχα και τον πρόεδρο Πούτιν ήταν σαφές: «Σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε, και αν το Yantar κινηθεί νότια αυτή την εβδομάδα, είμαστε έτοιμοι».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή