Το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου θα αναστηλωθεί και θα γίνει ξενοδοχείο

Το εμβληματικό κτήριο του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου θα αναστηλωθεί και θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, όπως αποκάλυψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Πρίγκηπο.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη κληρονομιά του ιδρύματος και στις προκλήσεις που συνάντησε το Πατριαρχείο στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τη διάσωση του ιστορικού αυτού κτηρίου.

H ανάγκη διάσωσης του Ορφανοτροφείου

Από το 1964, όταν η λειτουργία του Ορφανοτροφείου διακόπηκε, το κτήριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει. Η αρχική επιθυμία ήταν να μετατραπεί σε διεθνές κέντρο διαθρησκειακού διαλόγου και για τη μελέτη περιβαλλοντικών θεμάτων.

Ωστόσο, οι οικονομικές απαιτήσεις για την αποκατάσταση του κτηρίου αποδείχθηκαν σοβαρές, αναγκάζοντας την εκκλησία να αναζητήσει άλλες λύσεις. «Αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε ξενοδοχείο, πριν το κτήριο ισοπεδωθεί», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας την δυσκολία της απόφασης αυτής.

Ένα σύμβολο συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι το έργο της αποκατάστασης θα πραγματοποιηθεί από τουρκική κατασκευαστική εταιρεία σε συνεργασία με ελληνική, προχωρώντας σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών.

Αυτή η προσέγγιση στοχεύει να μετατρέψει το Ορφανοτροφείο σε ένα σύμβολο ενότητας και συνεργασίας, κάτι που τονίστηκε και κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πριγκήπου.

Η ιστορία του Ορφανοτροφείου

Το κτήριο του Ορφανοτροφείου, το οποίο εκτείνεται σε πέντε ορόφους και περιλαμβάνει 206 δωμάτια, κατασκευάστηκε το 1898 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί.

Στην αρχή, προοριζόταν για ξενοδοχείο και καζίνο, αλλά οι φιλοδοξίες αυτές μπήκαν στον πάγο λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ Β’. Τελικά, η Ελένη Ζαρίφη, σύζυγος πλούσιου Έλληνα τραπεζίτη, αγόρασε το κτήριο και το δώρισε στο Πατριαρχείο.

Από το 1903 και για πάνω από εξήντα χρόνια, το Ορφανοτροφείο φιλοξένησε περίπου 5.800 ορφανά της ελληνικής μειονότητας μέχρι το 1964, όταν και έκλεισε λόγω πολιτικών εντάσεων.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι φυσικές καταστροφές, αλλά και η εγκατάλειψη, είχαν καταστροφικές συνέπειες για το κτήριο.

Το 1997, το Ορφανοτροφείο κατασχέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά επανήλθε στο Πατριαρχείο μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010. Οι αρχές μόλις το 2022 έδωσαν την έγκριση για την αποκατάσταση.

Η μελλοντική αξιοποίηση του χώρου

Παρά το γεγονός ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης παραμένουν στην ιστορία του χτισμένου αυτού μνημείου, ο Πατριάρχης επισημαίνει ότι η μετατροπή του σε ξενοδοχείο θα διευκολύνει την αξιοποίηση του χώρου, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, το Ορφανοτροφείο μπορεί ξανά να αποτελέσει κέντρο δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Πατριάρχης, που εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις προσωπικές του μνήμες από το Ορφανοτροφείο, όταν ως φοιτητής επισκέπτονταν το κτήριο, πιστεύει ότι η νέα του χρήση θα τονώσει τη μνήμη και την ιστορία του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή