Την κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στον κόσμο ανακοίνωσε η Κίνα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο, το οποίο θα βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Θιβετιανού Οροπεδίου και το κόστος του εκτιμάται ότι θα φτάσει σε περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το έργο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Κίνας για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το φράγμα, που θα αποτελείται από πέντε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θα βρίσκεται στα κάτω άκρα του ποταμού Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό και θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Ο Λι χαρακτήρισε το υδροηλεκτρικό έργο ως το «έργο του αιώνα» και δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οικολογική ισορροπία για την πρόληψη των περιβαλλοντικών ζημιών», ανέφερε το Xinhua.

Οι αρχές δεν ανέφεραν πόσοι άνθρωποι θα εκτοπιστούν από το έργο στο Θιβέτ ή πώς θα επηρεάσει το τοπικό οικοσύστημα, ένα από τα πλουσιότερα και πιο ποικίλα στο οροπέδιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, τα υδροηλεκτρικά έργα στο Θιβέτ δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ή στα ύδατα. Η Ινδία και το Μπαγκλαντές έχουν εκφράσει ανησυχίες για το φράγμα.

ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ, αναφέρουν ότι το φράγμα θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα το οροπέδιο του Θιβέτ και ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τα μέσα διαβίωσής τους.

Το φράγμα θα έχει εκτιμώμενη χωρητικότητα 300 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και αναμένεται να βοηθήσει στην κάλυψη της τοπικής ενεργειακής ζήτησης στο Θιβέτ και στην υπόλοιπη Κίνα.

Το έργο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ουδετερότητας άνθρακα της Κίνας, θα ενισχύσει συναφείς βιομηχανίες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο Θιβέτ, ανέφερε το Xinhua τον Δεκέμβριο όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το έργο.

Ένα τμήμα του ποταμού Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό κατεβαίνει δυναμικά 2.000 μέτρα σε μικρή απόσταση 50 χιλιομέτρων, προσφέροντας τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό.

Ο Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό γίνεται ο ποταμός Βραχμαπούτρα καθώς φεύγει από το Θιβέτ και ρέει νότια μέσω της Ινδίας, φτάνοντας τελικά στο Μπαγκλαντές.

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στον άνω ρου του ποταμού Γιαρλούνγκ Ζανγκμπό, ο οποίος ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά στο Θιβέτ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή