Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Θανατική ποινή με άζωτο στις ΗΠΑ: Ο πρώτος κρατούμενος-πειραματόζωο

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και καταγγελίες για βασανιστική και πειραματική μέθοδο εκτέλεσης - Παρέμβαση και από εισηγητές του ΟΗΕ – Αίτημα να σταματήσει η εκτέλεση.

Μοιραστείτε το

Τριάντα έξι χρόνια μετά τη δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ πρόκειται να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) με υποξία από τη λήψη αζώτου.

Το 2022 ο Κένεθε Γιουτζίν Σμίθ επρόκειτο να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση, μια μέθοδος που οδηγεί τον κατάδικο σε θάνατο αφού πρώτα τον έχει αναισθητοποιήσει και παραλύσει. Η διαδικασία στον 58χρονο Σμιθ και σε άλλους δύο κατάδικους απέτυχε με σωματικά και ψυχικά οδυνηρό τρόπο.

Ο 58χρονος κατάδικος γίνεται ουσιαστικά πειραματόζωο μιας μεθόδου για να κριθεί αν θα την χρησιμοποιήσουν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ(σήμερα είναι η Αλαμπάμα και ακόμα δύο). Αυτή τη φορά ο κατάδικος θα εισπνεύσει καθαρό άζωτο, το οποίο σταδιακά θα στερήσει τον οργανισμό του από οξυγόνο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του. Αργά αλλά σταθερά οι λειτουργίες του σώματος θα αρχίσουν να σταματούν και μέσα σε λίγα λεπτά επέρχεται ο θάνατος. Το άζωτο θα χορηγείται για 15 λεπτά συνεχώς ή για πέντε λεπτά αφότου το εγκεφαλογράφημα δείξει τον θάνατο (με ευθεία γραμμή), ανάλογα με το ποιο από το δύο θα διαρκέσει περισσότερο.

Στην πράξη, λένε οι επικριτές της μεθόδου αλλά και οι συνήγοροι του Σμιθ, τα πράγματα δεν είναι απλά. Καταρχάς επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της λήψης αζώτου έχουν καταγραφεί σε ιατρικά περιοδικά μόνο για την τυχαία έκθεση, όπως για παράδειγμα σε εργατικό δυστύχημα ή σε απόπειρες αυτοκτονίας. Ούτε από τους κτηνιάτρους δε χρησιμοποιείται η μέθοδος με το άζωτο για τα περισσότερα θηλαστικά, καθώς θεωρείται κτηνιατρικά απαράδεκτη. Οι συνήγοροι του Σμιθ λένε ακόμη ότι η μάσκα για το άζωτο δεν είναι αεροστεγής οπότε θα εισέρχεται ελάχιστο οξυγόνο, γεγονός που θα καθυστερήσει τον θάνατο ή θα τον αφήσει σε κατάσταση φυτού. Επιπλέον γιατροί λένε ότι η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει στον Σμιθ ναυτία με αποτέλεσμα ο κατάδικος να πνιγεί από τον εμετό του.

Η Πολιτεία της Αλαμπάμα αντιτείνει ότι ο Σμιθ θα χάσει πολύ γρήγορα τις αισθήσεις του και δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «μη δοκιμασμένη μέθοδο εκτέλεσης», η οποία μπορεί να υποβάλει τον κατάδικο «σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή ακόμη και σε βασανιστήρια». Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ παρακάλεσαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να σταματήσουν την εκτέλεση

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.