Mία σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στα Τίρανα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Φιλελεύθερος, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε στονΕρντογάν ότι θα πρέπει να μιλήσουν οι ίδιοι μεταξύ τους για το Κυπριακό και τα Ευρωτουρκικά τώρα που υπάρχει και απεσταλμένος.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε απεσταλμένο για το ζήτημα, κάτι που αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται. Ο Τούρκος ομόλογός του, από την πλευρά του, απάντησε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και ότι ενδιαφέρεται για τα ευρωτουρκικά.
Το στιγμιότυπο από το τετ-α-τετ των δύο ηγετών ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ o κυβερνητικός εκπρόσωπος της Kύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Χριστοδουλίδης: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας «είναι μια πολύ σημαντική», καθώς επιδιώκει «να φέρει μαζί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, πλείστα των οποίων θέλουν να γίνουν κράτη-μέλη της ΕΕ, για να έχουμε ένα ανοιχτό διάλογο».
«Οι προκλήσεις είναι κοινές, οι ευκαιρίες είναι κοινές και αυτό το φόρουμ προσφέρεται για έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», σημείωσε επίσης ο Κύπριος πρόεδρος και σημείωσε πως «είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που μπαίνει και το Κυπριακό, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Γνωρίζετε ότι η Τουρκία συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και ο διορισμός, η απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διορίσει τον κ. Χαν, μια πολιτική προσωπικότητα, να υπενθυμίσω τρεις φορές υπήρξε επίτροπος, υπουργός στην Αυστρία, κατείχε άλλες πολιτικές θέσεις στη χώρα του έτσι, ώστε από τη μια να αποδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα δικό της πρόβλημα, αλλά την ίδια στιγμή, να ενισχύσει την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Προτιμούμε να έχουμε ένα γείτονα που είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αυτός ο γείτονας συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο διορισμός του κ. Χαν, ο οποίος ως επίτροπος που ασχολήθηκε με τα ευρωτουρκικά και γνωρίζει πάρα πολύ καλά και τις επιθυμίες της Τουρκίας, (θα δει) πώς αυτές μπορούν να προωθηθούν μέσα από συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις τόσο για τον Κυπριακό, αλλά και γενικότερα για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Άρα, προσβλέπω στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα, στην ευκαιρία που θα έχουμε να ανταλλάξουμε απόψεις».