Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ταλιμπάν: Διώχνουν τις γυναίκες από τις εργασίες τους και τις αναγκάζουν να προτείνουν τον αντικαταστάτη τους

Μοιραστείτε το

Ασφυκτιούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν όχι μόνο τις ξηλώνουν από τις θέσεις εργασίας τους για να αντικατασταθούν από άνδρες υπαλλήλους, αλλά τις αναγκάζουν να επιλέξουν και τον αντικαταστάτη τους. 

Σε μιά εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο κάνοντας βήματα προόδου ως προς την ισότητα των φύλλων, οι Ταλιμπάν έρχονται να μας θυμήσου ότι πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Το στερεότυπο που ασπάζονται, ότι ένας άνδρας είναι ικανότερος να δουλέψει σε δύσκολα και απαιτητικά πόστα συγκριτικά με μία γυναίκα είναι το λιγότερο που συμβαίνει στο Αφγανιστάν, καθώς από την ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό στην εργασία.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενες εκεί είναι αναγκασμένες να προτείνουν κάποιον άντρα συγγενή τους για να τις αντικαταστήσει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο μισθός των γυναικών στην χώρα έχει υποστεί δραματικές περικοπές. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει μια γυναίκα στον Guardian, ενώ είχε μισθό περίπου 575 λίρες, επί Ταλιμπάν λαμβάνει το 1/5 αυτού του ποσού.

Υπολογίζεται ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία κοστίζει περίπου το 5% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν, δηλαδή απώλειες μεγαλύτερες του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μιλόντας με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πείνα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.