Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι μετά από έρευνα της Αστυνομίας για απάτη
Τρεις συλλήψεις έχουν πραγματοποιήσει οι βελγικές αρχές, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αναταράξεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συλλήψεις έγιναν μετά από εφόδους στην έδρα της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας (EEAS) στις Βρυξέλλες και σε κτίρια του Κολλεγίου της Ευρώπης στη Μπριζ, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για πιθανή απάτη στη χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα, η έρευνα αφορά υπόθεση πιθανής απάτης σχετικής με τη χρήση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η Φεντερίκα Μογκερίνι, που είναι πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης, βρίσκεται υπό κράτηση για ανάκριση, ενώ οι συλληφθέντες επίσης περιλαμβάνουν έναν μάνατζερ του Κολλεγίου και τον Ιταλό διπλωμάτη Στέφανο Σαννίνο, πρώην γενικό γραμματέα του EEAS.
H αστυνομικές αρχές επισημαίνουν ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε υπόνοιες ευνοιοκρατίας και πιθανό αθέμιτο ανταγωνισμό στην ανάθεση σερβικού προγράμματος εκπαίδευσης για Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για απάτη στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά αφορούν την περίοδο 2021-2022, και περιλαμβάνουν πιθανές παραβιάσεις σε διαγωνιστικά κριτήρια που είχε θέσει η ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο κατά πόσο υπήρξε πρότερη ενημέρωση των εμπλεκόμενων σε αυτή τη διαδικασία.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, λειτουργεί ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό όργανο από το 2021, έχει την εξουσία να ερευνά και να διώκει ποινικά αδικήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, όπως η διαφθορά και η απάτη. Η υπερκείμενη αυτή αρχή φέρει ευθύνη για τη διαφύλαξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης