Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Μοιραστείτε το

Η αλυσίδα επεισοδίων μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της έντασης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές σε 4 δήμους με μεγάλο σερβικό πληθυσμό, προκειμένου να καλυφθεί το διοικητικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας τον Νοέμβριο.

Λόγω των εκρήξεων και των επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 6-7 Δεκεμβρίου σε μέρη με πυκνό σερβικό πληθυσμό στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αύξησε την παρουσία της στα μέρη αυτά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας και τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν την πρώτη σπίθα έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου θεώρησε τη Σερβία υπεύθυνη για τις εκρήξεις και τις επιθέσεις στο βορρά και δήλωσε ότι αύξησε την ασφάλεια για να διατηρήσει τη δημόσια τάξη πριν από τις εκλογές.

Ενώ η σερβική πλευρά δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου που ζουν στο βορρά ενοχλούνται, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αναπτύξει τις δικές του δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι ανέβαλε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου για τον Απρίλιο του 2023, αλλά ενώ η απόφαση αυτή αναμενόταν να μειώσει την ένταση, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο Οσμάνι ανακοίνωσε την απόφαση, ο Πάντιτς, πρώην αστυνομικός σερβικής καταγωγής, ο οποίος ήταν ένας από εκείνους που παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο, συνελήφθη από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου με την κατηγορία της επίθεσης σε κυβερνητικά γραφεία. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα στα συνοριακά περάσματα.

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας κλιμακώθηκαν σημαντικά με την ανέγερση των οδοφραγμάτων, το Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά την επόμενη ημέρα από μέλη ορισμένων εγκληματικών ομάδων που είχαν αποκλείσει δρόμους στα βόρεια της χώρας.

Η γραμμή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έγινε «σημείο ανάφλεξης» μετά την ανακοίνωση ότι ομάδα περιπολίας της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το Κράτος Δικαίου (EULEX) δέχθηκε επίθεση με ηχητική βόμβα κοντά στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούσαν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στους διεθνείς οργανισμούς στήνοντας οδοφράγματα.

Από την άλλη πλευρά, ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι θα διατηρήσει την ειρήνη για εκατομμυριοστή φορά πριν διατάξει πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ζήτησε αποκλιμάκωση και επιστροφή στο διάλογο, ενώ το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί διεθνείς αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα συνεχιζόμενα γεγονότα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ενώ η τεταμένη αναμονή στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου συνεχίστηκε, η εκπαίδευση ανεστάλη στην περιοχή λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Οι εντάσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ως δικό της έδαφος, έχουν φέρει πολλές φορές τις δύο χώρες αντιμέτωπες.

Πρόσφατα, οι δύο χώρες, των οποίων οι σχέσεις είχαν γίνει τεταμένες τους τελευταίους μήνες λόγω της ανακοίνωσης του Κοσσυφοπεδίου για αλλαγή των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στη χώρα από την εποχή Μιλόσεβιτς, τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν να αφαιρέσουν το θέμα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συμβιβασμό μετά από παρέμβαση της ΕΕ.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, προσπαθούν να βρουν έναν κοινό δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων και τελικά για την αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών στο πλαίσιο της Διαδικασίας Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα που ξεκίνησε το 2011 με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.