Εάν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη επίθεση που σχεδιάζεται στη χώρα θα αύξανε το επίπεδο απειλής στο πέντε ή «κρίσιμο».

«Ένας συνδυασμός εξελίξεων αυξάνει τώρα το επίπεδο απειλής», γράφει η NCTV (Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία στην Ολλανδία) σε μια επικαιροποίηση της αξιολόγησης της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (12/12). Ακόμα, σύμφωνα με το AD, επισημαίνεται το εξής: «Η βίαιη σύγκρουση στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, οι παραβιάσεις του Κορανίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και οι εκκλήσεις για επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αυξήσει την απειλή από τον τζιχαντισμό».

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι

Η υπηρεσία ασφαλείας αναφέρεται σε αρκετές επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, στις 2 Δεκεμβρίου, ένας 26χρονος ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος μαχαίρωσε τρία άτομα κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. «Ο άνδρας εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο πόλεμος στη Γάζα ήταν πιθανώς έναυσμα για την πράξη του», γράφει η NCTV. Έπειτα από αυτή την επίθεση, η Ολλανδία αυστηροποίησε την ταξιδιωτική οδηγία της για την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Δύο Σουηδοί οπαδοί ποδοσφαίρου σκοτώθηκαν, τον περασμένο Οκτώβριο, από μουσουλμάνο εξτρεμιστή στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο. Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία. «Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για τους Ολλανδούς τζιχαντιστές ή άλλους εξτρεμιστές που είναι έτοιμοι να διαπράξουν βία», γράφει η NCTV. Επίσης στην Ολλανδία, ένας ακτιβιστής κατά του Ισλάμ έσκισε πολλές φορές ένα Κοράνι δημοσίως. Σε απάντηση, «η Ολλανδία αναφέρθηκε ρητά στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους ως πιθανός στόχος στις αρχές του τρέχοντος έτους», αναφέρει η υπηρεσία.