Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στην Ελλάδα ο Μπλίνκεν μετά την επίσκεψη στην Τουρκία: Το πρόγραμμα, οι στόχοι και η ατζέντα

Μοιραστείτε το

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία, η πρώτη μετά από δύο χρόνια και την εκλογή Μπάιντεν, δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να “ξεπαγώσει” τις σχέσεις της με την Άγκυρα, που είχαν επιδεινωθεί από το 2019 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S400.

Η Τουρκία όμως παραμένει σημαντική στους αμερικανικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και άλλωστε κρατά στα χέρια της την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας από τους στόχους Μπλίνκεν λοιπόν είναι η άρση του τουρκικού βέτο ώστε να ενταχθούν οι δύο γειτονικές της Ρωσίας χώρες στη Συμμαχία.

Η Ελλάδα βλέπει με θετικό τρόπο το γεγονός πως θα φτάσει στη χώρα αφού θα έχει ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία, προσδοκώντας για παράδειγμα να έχει αποκτήσει κάποια εικόνα για τον εκλογικό προσανατολισμό του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας, όπου στις 19:30 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια.  Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας.

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένα από τα θέματα θα μπορούσε να είναι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας», σημείωσε συγκεκριμένα η υφυπουργός εξωτερικών.

Η ίδια αναγνώρισε ακόμη τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανάφερε, «φυσικά η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια.

«Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται μάλιστα σήμερα την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο  Άντονι Μπλίνκεν μετέβη την Κυριακή στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. «Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.