Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2026

Στάρμερ: Ταξίδια χωρίς βίζα για τους Βρετανούς στην Κίνα – Νέες συμφωνίες συνεργασίας

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Κίνα χωρίς βίζα για παραμονή έως και 30 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, η πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στη χώρα από το 2018. Το μέτρο αφορά ταξίδια τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για τουρισμό και φέρνει τη Βρετανία στο ίδιο καθεστώς με περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

«Σε καλό και ισχυρό σημείο» οι διμερείς σχέσεις

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε τις σχέσεις Λονδίνου – Πεκίνου «σε καλό και ισχυρό σημείο», μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ , ο οποίος από την πλευρά του αναγνώρισε ότι οι διμερείς σχέσεις πέρασαν «στροφές και αναταράξεις», τόνισε όμως ότι η συνεργασία είναι «αναπόφευκτη», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις «ζητούν εδώ και καιρό τρόπους να αναπτύξουν την παρουσία τους» στη χώρα.

Έμφαση στην οικονομία και στις επιχειρήσεις

Μιλώντας σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ο Στάρμερ χρησιμοποίησε την παραβολή του «ελέφαντα», λέγοντας ότι μόνο μέσα από βαθύτερη και ευρύτερη εμπλοκή μπορεί η Βρετανία «να δει ολόκληρη την εικόνα» και να οικοδομήσει μια πιο σύνθετη και ρεαλιστική σχέση με το Πεκίνο.

Στο οικονομικό σκέλος, ανακοινώθηκε δέσμη συμφωνιών συνεργασίας, αν και η κυβέρνηση αποφεύγει να τις παρουσιάσει ως οικονομικό σημείο καμπής. Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, υπογράφηκαν μεταξύ άλλων συμφωνίες για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης, για την ενίσχυση της κοινής οικονομικής και εμπορικής επιτροπής, για συνεργασία στην υγεία, στην ασφάλεια τροφίμων, στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και για τομείς όπως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον και οι αθλητικές βιομηχανίες.

Επένδυση – Ορόσημο από την AstraZeneca

Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση της Astrazeneca για επένδυση 15 δισ. δολαρίων στην Κίνα έως το 2030. Η φαρμακοβιομηχανία, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγή και την έρευνα και ανάπτυξη, να αναβαθμίσει υφιστάμενες μονάδες και να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις, αυξάνοντας το προσωπικό της στη χώρα πέραν των 20.000 εργαζομένων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τον συμβολισμό των ανακοινώσεων, δεν πρόκειται για άμεση οικονομική ανατροπή, αλλά για μια προσεκτική προσέγγιση και την αρχή μιας σταδιακής διπλωματικής απόψυξης στις σχέσεις Λονδίνου – Πεκίνου, μετά από χρόνια επιφυλάξεων και εντάσεων.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή