Μια νέα υπόθεση με οσμή σκανδάλου και οικογενειοκρατίας ταράζει τα νερά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρώην Γερμανός ευρωβουλευτής Helmut Geuking, 61 ετών, του μικρού Familien-Partei (Κόμμα της Οικογένειας), βρίσκεται στο στόχαστρο των γερμανικών εισαγγελικών αρχών με την κατηγορία της πλαστογραφίας υπογραφών στήριξης για τη συμμετοχή του κόμματός του στις ευρωεκλογές του 2024. Την ίδια στιγμή, το κόμμα συνεχίζει να εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ίδιο του τον γιο, Niels Geuking, 32 ετών, γεγονός που εντείνει τις επικρίσεις περί νεποτισμού και πολιτικής αδιαφάνειας.
Η έρευνα και οι ύποπτες υπογραφές
Η εισαγγελία του Μίνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ξεκίνησε ποινική έρευνα μετά από καταγγελίες που προήλθαν από τρεις διαφορετικές πόλεις, ανάμεσά τους η Κολωνία και το Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με τις αρχές, κατά τον έλεγχο των χειρόγραφων καταλόγων υπογραφών που υπέβαλε η Familien-Partei, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες διευθύνσεις ήταν ανύπαρκτες ή τα άτομα που φέρονταν να υπέγραψαν δεν ήταν εγγεγραμμένα στους αντίστοιχους δήμους.
Στη Γερμανία, τα μικρά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή υποχρεούνται να συλλέξουν χειρόγραφες υπογραφές από το 0,1% των εκλογέων του κρατιδίου στο οποίο κατεβαίνουν. Παρότι η Familien-Partei δεν έχει εθνική εκπροσώπηση, κατάφερε και πάλι να εξασφαλίσει μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο με 0,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές, την οποία πλέον κατέχει ο Niels Geuking.
Ο Ηelmut Geuking αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας στο ερευνητικό μέσο Follow the Money ότι πρόκειται για «κατηγορία χωρίς κανένα έρεισμα». Ο γιος του, τον υπερασπίζεται, αναφέροντας μέσω email πως από όσα γνωρίζει, η κατηγορία είναι αβάσιμη.
Ασυλία
Παρά την αποχώρησή του από την ενεργό ευρωβουλευτική δράση νωρίς το 2024, ο Helmut Geuking παρέμεινε επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές, επικαλούμενος προβλήματα υγείας ως λόγο της αποχώρησής του. Το γεγονός ότι συνέχισε να ηγείται του ψηφοδελτίου ενώ είχε ήδη παραιτηθεί, προκάλεσε απορίες και συζητήσεις περί πολιτικής σκοπιμότητας και ελέγχου της έδρας από την οικογένεια.
Τον Μάρτιο του 2025, ο Geuking ζήτησε επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου να προστατευθεί από τη δίωξη. Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει το αίτημά του, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως πρώην ευρωβουλευτές μπορούν να ζητήσουν διατήρηση της ασυλίας μόνο για πράξεις που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση Geuking ειδικά.
Νεποτισμός ή πολιτική συνέπεια;
Η περίπτωση των Geuking δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το όριο ανάμεσα στην οικογενειοκρατία στην πολιτική και τον νεποτισμό. Παρά το χαμηλό εκλογικό ποσοστό του κόμματος, το γεγονός ότι η έδρα μεταβιβάστηκε ουσιαστικά από πατέρα σε γιο ενισχύει τις εντυπώσεις περί εσωστρέφειας και αναξιοκρατίας.
Επιπλέον, η αναζήτηση ασυλίας εν μέσω ποινικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο το διαχρονικό ερώτημα για το κατά πόσο η κοινοβουλευτική ασυλία χρησιμοποιείται για την προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας ή για την αποφυγή απόδοσης ευθυνών.
Το διακύβευμα για το ΕΛΚ
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο ένα μικρό εθνικό κόμμα αλλά πλήττει και την εικόνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι το κόμμα Familien-Partei. Αν και αρέσκονται να μιλούν για μεμωνομένη περίπτωση, σε μια συγκυρία όπου η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δέχεται αυξανόμενη πίεση να αποδείξει την προσήλωσή της στη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, τέτοια περιστατικά δημιουργούν δυσάρεστους συνειρμούς.
Η εξέλιξη της έρευνας και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασυλία του Helmut Geuking θα κρίνουν όχι μόνο την προσωπική του τύχη, αλλά και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου απέναντι σε υποθέσεις με πολιτικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις.