Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2025

Σε ουδέτερη χώρα θα γίνει η ανάλυση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους που συνετρίβη κοντά στην Άγκυρα – Ανάμεσα στα ονόματα των θυμάτων και ένα ελληνικό

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, που συνετρίβη χθες το βράδυ κοντά στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης καθώς και σύμβουλοί του, θα αναλυθεί σε ουδέτερη χώρα.

«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερη χώρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου με ανάρτηση στο X.

Λίγες ώρες μετά τη συντριβή του ιδιωτικού τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αλ Χαντάντ και της συνοδείας του και στοίχισε τη ζωή συνολικά σε οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ενός θύματος πιθανότατα ελληνικής καταγωγής, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν η συσκευή εγγραφής φωνής και το μαύρο κουτί του Falcon 50.

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Το αεροσκάφος ανέφερε ηλεκτρική βλάβη και ζήτησε επείγουσα προσγείωση, λίγο μετά την απογείωσή του από την Άγκυρα.  Η ηγεσία των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων επέστρεψε στην Τρίπολη, μετά από επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα. Το ιδιωτικό τζετ τύπου Falcon, στο οποίο επέβαινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αλ Χαντάντ και η συνοδεία του, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Ελβίρα Κρίθαρη, ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα ελληνικό όνομα, πιθανότατα μίας αεροσυνοδού, που ήταν μέλος του πληρώματος.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, δήλωσε ότι οι Αρχές εντόπισαν στο σημείο όπου το ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη τη συσκευή καταγραφής ήχου και το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, με τις τουρκικές αρχές να δεσμεύονται για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος αξιωματούχος η περιοχή στην οποία αναζητούν τα συντρίμμια και απαντήσεις για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας εκτείνεται στα 3 χλμ. ενώ γνωστοποίησε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν ξεκινήσει ήδη την αξιολόγηση των ευρημάτων.

Όπως μεταδίδει ο αεροπορικός ιστότοπος Aviation που παρουσίασε μια φωτογραφία του Falcon 50, η γνησιότητά της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η πτήση με αριθμό 9H-DFS αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη στις 20:17 με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης.

Το αεροσκάφος ζήτησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, αλλά στη συνέχεια δεν ήταν δυνατή κάθε επικοινωνία μέχρι την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Σύμφωνα με το Flightradar24 το ιδιωτικό τζετ που κατέπεσε περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης είχε κατασκευαστεί πριν από 37 χρόνια.

Αναφορές για δολιοφθορά δεν επιβεβαιώνονται

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, υπάρχουν πληροφορίες για δολιοφθορά, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα. «Υπάρχουν φήμες που διαδίδονται, αλλά μένει να αποδειχτούν» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη. Να σημειωθεί ότι στη Λιβύη έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος.

Η απώλεια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, οοποίος ήταν από τις πιο κύριες προσωπικότητες στις προσπάθειες, που υποστηρίχθηκαν από τον ΟΗΕ, για την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, θεωρείται σοβαρό πλήγμα για έναν στρατό που έχει ήδη διαλυθεί από συγκρούσεις χρόνων. Στη διάρκεια της επίσκεψής του η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας υπερψήφισε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Η ανάρτηση Mπαχτσελί

«Η επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία της λιβυκής αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείτο από πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ, και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, υποστράτηγος Αλφιτόρι Τζριμπίλ, δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία. Χθες το βράδυ, το ιδιωτικό τζετ τύπου Falcon 50 που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, συνετρίβη κοντά στην περιοχή Χάιμανα. Σε αυτό το τραγικό και φονικό δυστύχημα, εκτός από τα μέλη της αποστολής της Λιβύης, έχασαν τη ζωή τους και τα τρία μέλη του πληρώματος. Το αεροπορικό δυστύχημα προκαλεί προβληματισμό και είναι εξαιρετικά λυπηρό σε μια περίοδο που ο ειλικρινής και στενός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης εμβαθύνεται και υπερασπιζόμαστε τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντά μας με συντονισμό. Ο πόνος της Λιβύης, με την οποία έχουμε ιστορικές, πολιτικές, οικονομικές και βαθιές σχέσεις, είναι φυσικά και πόνος της Τουρκίας. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στη φίλη και αδελφή χώρα Λιβύη και προσεύχομαι στον Θεό να δώσει έλεος στους νεκρούς» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντελβέτ Μπαχτσελί.

Πηγή: ertnews.gr

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή