Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά μόνο υπό αυστηρούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ουδετερότητα του Κιέβου, η γραπτή δέσμευση ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, και η σταδιακή άρση ενός σημαντικού μέρους των κυρώσεων, όπως αποκαλύπτουν τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πούτιν φέρεται να επιμένει σε ρητές δεσμεύσεις από μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας να αποκλειστεί εγγράφως το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα επιδιώκει:
Ουδετερότητα της Ουκρανίας
Άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά το τελευταίο διάστημα φέρεται ενοχλημένος από την άρνηση του Πούτιν να εμπλακεί άμεσα σε συνομιλίες. Την Τρίτη, μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά» καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών. Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε ένα υπόμνημα με την Ουκρανία, που θα καθορίζει το πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός. Όμως, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, η Μόσχα «εκπονεί ακόμα τη δική της εκδοχή» και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.
Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι σκόπιμα καθυστερεί, κερδίζοντας έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Αν δεν μπορέσει να επιβάλει τους όρους του, θα δείξει με στρατιωτικές νίκες ότι η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμα πιο επώδυνη».
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Ουκρανικές πηγές δεν σχολίασαν επίσης, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει σταθερό στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να την αναθεωρήσει επειδή το απαιτεί η Μόσχα.
Ζελένσκι για τους «όρους του Πούτιν»: Η Ρωσία επαναλαμβάνει παλιά τελεσίγραφα, δεν παρουσιάζει τίποτα νέο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε από το Βερολίνο ότι η Ρωσία, παρά τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, δεν έχει καταθέσει τίποτα νέο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξακολουθεί να επαναλαμβάνει παλαιά τελεσίγραφα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους όρους που φέρεται να έθεσε ο Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο Ζελένσκι τόνισε, ακόμα, πως η Ουκρανία δεν αποδέχεται καμία προϋπόθεση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
«Ο κόσμος περιμένει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα τη Ρωσία να ολοκληρώσει το λεγόμενο μνημόνιό της, το οποίο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η δολοφονία ανθρώπων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει τίποτα νέο, μόνο αναπαραγωγές των ίδιων τελεσιγράφων στον δημόσιο λόγο», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέδωσε την ουσία του πολέμου σε «μια απολύτως εγκληματική επιθυμία της Ρωσίας να σκοτώνει ανθρώπους και να καταστρέφει ζωές». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική ειρήνη.
Για να συμβεί αυτό, επισήμανε, είναι αναγκαία η συνέχιση και εντατικοποίηση των πιέσεων. «Χρειαζόμαστε όλες τις μορφές πίεσης που θα κάνουν τη Ρωσία να νιώσει τις συνέπειες αυτών των ντροπιαστικών πράξεων. Η παράταση του πολέμου πρέπει να είναι επώδυνη για τη Μόσχα, και αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία μάς στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά το πέρας της συνομιλίας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά πάνω σε ένα «μνημόνιο» που θα ορίζει βασικές αρχές για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και ενδεχόμενη προσωρινή κατάπαυση πυρός, εφόσον επιτευχθεί σχετική συμφωνία.
Ο Ζελένσκι, ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν έχει καμία ενημέρωση για το τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το ρωσικό υπόμνημα. «Δεν γνωρίζουμε ποιες αρχές επιθυμεί να συμπεριλάβει η Ρωσία σε αυτό το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ουκρανική ηγεσία εμμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε πρόταση για ειρήνη πρέπει να είναι άνευ όρων και να βασίζεται στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απέρριψε κάθε προσπάθεια επιβολής συνθηκών μέσω δημόσιων διαρροών και χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Μόσχας ως προπαγανδιστικά τεχνάσματα χωρίς ουσιαστική βάση.