Μαίνονται οι πυρκαγιές σε τρεις επαρχίες ενώ εκκενώθηκαν πέντε χωριά και δύο γειτονιές στη Σμύρνη, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Γιουμακλί, επισημαίνοντας ότι η «μάχη» συνεχίζεται στη Μανίσα και το Χατάι καθώς οι άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι «από την 1η Ιουνίου έχουν ξεσπάσει 1.516 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 1.507 έχουν τεθεί υπό έλεγχο» και τόνισε ότι όλες σχεδόν προκαλούνται από εμπρησμό». Μάλιστα ανέφερε ότι οι συλλήψεις ανέρχονται σε 31.
«Αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές με τον στόλο μας που αποτελείται από 27 αεροσκάφη, 105 ελικόπτερα, 14 UAV, σχεδόν 6.000 υδροφόρα οχήματα, οχήματα πρώτης αντίδρασης και 25.000 δασικούς ήρωες. Σχεδόν όλες οι πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπους. Περιμένω από όλους τους πολίτες να δώσουν τη μέγιστη προσοχή στην προστασία της πράσινης πατρίδας μας για τους επόμενους δύο μήνες», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV υπό έλεγχο τέθηκαν 4 πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου στη Σμύρνη, ενώ 7 παραμένουν σε εξέλιξη. Δύο βρίσκονται στην Kula και το Ahmetli στη Mανίσα. Ενεργά είναι τα μέτωπα στη Σμύρνη, το Χατάι αλλά και τα Άδανα.
Ενώ ήμασταν κοντά στο να έχουμε αποτελέσματα στο Χατάι, οι ασταθείς και ισχυροί άνεμοι παρέτειναν τον αγώνα μας. Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα μέχρι το πρωί, αν θέλει ο Θεός.
Πηγή: NTV