Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2025

Ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς ζητά την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

Μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών υπέβαλε την Πέμπτη (18/9) το πρώτο ψήφισμα της Γερουσίας που προτρέπει στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, σηματοδοτώντας περαιτέρω μια αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στο Ισραήλ, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση, που υποβλήθηκε από τους Δημοκρατικούς, είναι απίθανο να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλειοψηφία 53-47. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη (18/9) από το Τσέκερς ότι διαφωνεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Σταρμερ σχετικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο δημοκράτης Τζεφ Μέρκλεϊ από το Όρεγκον, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Η Αμερική έχει την ευθύνη να ηγηθεί και η ώρα να δράσει είναι τώρα».

Το ψήφισμα προτρέπει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος παράλληλα με ένα ασφαλές Ισραήλ που θα προσφέρει ελπίδα και στις δύο πλευρές, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για ειρήνη, δήλωσε ο ΜέρκλεΪ.

Το ψήφισμα υποστηρίζεται από εξέχοντα μέλη της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων των Κρις Βαν Χόλεν, Τιμ Κέιν, Μπέρνι Σάντερς και Πίτερ Γουέλτς.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ρο Κάννα από την Καλιφόρνια κυκλοφορεί μια επιστολή με την ελπίδα να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Οι ενέργειες αυτές αντικατοπτρίζουν μια στροφή των νομοθετών προς την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ για να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει τα δύο χρόνια.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή