Πρωτοποριακή ανακάλυψη στην Τροία: Ο Τρωικός Πόλεμος φαίνεται πως έγινε πραγματικά

Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στα ερείπια της αρχαίας Τροίας έρχονται να ενισχύσουν την άποψη ότι ο θρυλικός πόλεμος που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα ίσως δεν ήταν μόνο μύθος.

Τουρκική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν από το Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart, αποκάλυψε ίχνη μιας αιφνίδιας και βίαιης σύρραξης, εντυπωσιακά συμβατής με τη δραματική πτώση της πόλης όπως την διηγήθηκαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Θανάσιμα όπλα και καμένα κτίρια

Κατά τη φετινή θερινή ανασκαφική περίοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον» που υποστηρίζεται από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν στο παλάτι, την αγορά και τα οχυρωματικά τείχη της Τροίας, γνωστής και ως Wilusa στις Χεττιτικές πηγές.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται δεκάδες σφαιρικές πέτρες, λειασμένες για να είναι αεροδυναμικές, που χρησιμοποιούνταν ως φονικά βλήματα για σφεντόνες — ικανές να συντρίψουν κρανία από μεγάλη απόσταση. Βρέθηκαν θαμμένες κοντά στα τείχη του παλατιού, ένδειξη μάχης σώμα με σώμα σε ένα από τα τελευταία οχυρά της πόλης. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης αιχμές βελών, σκελετούς που είχαν ταφεί βιαστικά και ίχνη από καμένα κτίρια.

«Αυτή η συγκέντρωση λίθων σφενδόνας σε τόσο μικρή περιοχή υποδηλώνει έντονες μάχες: είτε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», σχολίασε ο καθηγητής Ασλάν.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται μεταξύ 3.200 και 3.600 ετών πριν, δηλαδή την περίοδο γύρω στο 1184 π.Χ., όταν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς έλαβε χώρα ο Τρωικός Πόλεμος.

Μια αιφνίδια πτώση

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα ευρήματα δείχνουν ότι η πτώση της Τροίας δεν ήταν αποτέλεσμα μιας σταδιακής παρακμής, αλλά μιας ξαφνικής, βίαιης επίθεσης. Η εικόνα αυτή συνάδει με τις περιγραφές της Ιλιάδας, όπου η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς μετά από δέκα χρόνια πολιορκίας.

Στα ενδιαφέροντα ευρήματα συγκαταλέγεται ακόμη ένα μετακάρπιο οστό που φαίνεται πως χρησίμευε ως ζάρι για παιχνίδια — μια ματιά στις συνήθειες των στρατιωτών την ώρα που ανέμεναν τη μάχη.

Ιστορία και μύθος

Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά στοιχεία που κάνουν πολλούς ιστορικούς να πιστεύουν ότι ο πόλεμος που ενέπνευσε τον Όμηρο ήταν όντως ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Ο Ηρόδοτος, ο Ερατοσθένης και αργότερα ο Βιργίλιος με την Αινειάδα συνέχισαν την αφήγηση της καταστροφής της πόλης και των επιζώντων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα απτό στοιχείο για το πιο διάσημο σύμβολο της ιστορίας: τον Δούρειο Ίππο. Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για ποιητική αλληγορία — μια μεταφορά για εξαπάτηση ή προδοσία.

Η νέα αρχαιολογική έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στη χαμένη πραγματικότητα πίσω από έναν από τους πιο εμβληματικούς πολέμους της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ιστορίας, θυμίζοντας πως οι θρύλοι συχνά έχουν έναν σπόρο αλήθειας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή