Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Πρώτη αντίδραση Στόλτενμπεγκ μετά το «ναι» Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το

Η πρώτη αντίδραση του Στόλτενμπεργκ μετά την απόφαση της Τουρκίας για τη Φινλανδία.

Χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και στο να καλωσορίσουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Αναλυτικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει την επικύρωση το συντομότερο δυνατό.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι έλαβαν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Από τότε, έχουμε δει την ταχύτερη διαδικασία επικύρωσης στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα καταστήσει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη

Πρόσφατα επισκέφθηκα την Τουρκία και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Πρόεδρος και εγώ συμφωνήσαμε να συγκαλέσουμε μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι η ταχεία επικύρωση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν γρήγορα πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, όχι αν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή.

Η περσινή απόφαση να προσκληθούν τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχει ενισχύσει ουσιαστικά τη σχέση τους με το ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, η ασφάλειά τους είναι πολύ ενισχυμένη.

Κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές δομές μας, ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Έτσι, είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ανταποκρινόταν σε περίπτωση που είτε η Φινλανδία είτε η Σουηδία δεχόταν επίθεση. Η ασφάλειά τους έχει σημασία για το ΝΑΤΟ.

Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και στο να καλωσορίσουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.