Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: H Ελλάδα κλαίγοντας και με ψέματα πετυχαίνει διεθνείς συμφωνίες

Μοιραστείτε το

«Υπάρχουν τομείς όπου η Ελλάδα είναι πολύ εξειδικευμένη. Ένα από αυτά είναι ότι η Ελλάδα λέει κλαίγοντας ότι είναι το θύμα όταν έχει το πιο άδικο. Το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο όταν την συμφέρει σε μια διεθνή συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εμείς, ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τον δίκαιο σκοπό μας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων της. Φυσικά, λέμε το παράλογο αυτό στις επιστολές που γράφουμε. Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει στην επιστολή της προς το Κογκρέσο ότι αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτο». Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι σαφείς. Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο. Θα μειώσεις τον αριθμό των εχθρών σου και θα αυξήσεις τον αριθμό των φίλων σου. Επιχειρηματική και ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική, ισχυρή εξωτερική πολιτική στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι τα μότο μας».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε: «Ρωτάμε την Ελλάδα: Γιατί οπλίσατε τα νησιά, ενάντια στη συμφωνία;» Λένε: «Υπάρχει απειλή από την Τουρκία». Ρωτάμε ποια είναι η απειλή; Λένε «Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο μου». Όταν η Ελλάδα εισβάλει στον εναέριο χώρο μας, οι στρατιώτες μας φυσικά θα απαντήσουν. Αλλά ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα 10 μιλίων σε χωρικά ύδατα 6 μιλίων και κατηγορούν όλους όσους μπαίνουν».

Προκαλεί η νέα δήλωση Τσαβούσογλου: Να ξυπνήσουν όσοι ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ελλάδα πραγματικά «δεν έχει τι να πει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα δώσω ένα ακόμη παράδειγμα. Η Αθήνα επικρίνεται από όλους ως η μοναδική πρωτεύουσα χωρίς τζαμί. Μετέτρεψαν ένα μέρος σε τζαμί. Έκαναν σύλλογο. Αυτή η ένωση έχει 9 διευθυντές. Οι 5 από αυτούς είναι ορθόδοξοι, οι 4 είναι μουσουλμάνοι».

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει τρομοκράτες και ότι πνίγει μετανάστες στη θάλασσα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα επιτίθεται καθημερινά στην Τουρκία και διερωτήθηκε: «Θα μείνουμε με άδεια χέρια ή θα μείνουμε σιωπηλοί επειδή η Ελλάδα κάνει αυτά τα πράγματα; Έχουμε ετοιμάσει άλλη μια επιστολή. Απέναντι σε αυτά τα ψέματα, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια για τις δικές μας σκέψεις. Παρά την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Τούρκος».

Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι κάθε φορά που η Τουρκία δίνει τις απαντήσεις που πρέπει, η Ελλάδα κλαίει. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η χώρα του έχει δυσκολίες στην αγορά των F-16, ωστόσο διαπραγματεύεται:  «Ως Τουρκία, θα θέλαμε να αγοράσουμε τα F-16. Δεν είμαστε όμως σε μια διαδικασία που θα μας δέσει τα χέρια. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους μας», είπε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.