Πούτιν: Πιθανή η κατάπαυση του πυρός μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες – Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν αμέσως διαπραγματεύσεις

Κορυφώνεται η αγωνία στο Ουκρανικό, με τα βλέμματα να στρέφονται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες, καθώς είναι πλέον σαφές ότι μόνο η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου μπορεί να βγάλει τις διαπραγματεύσεις από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει. Ουάσινγκτον και Μόσχα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και δια ζώσης συνομιλιών των δύο ηγετών.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει – και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά – ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε χρήσιμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για «πάνω από δύο ώρες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση ήταν «πολύ εποικοδομητική και πολύ ειλικρινής», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι «το τηλεφώνημα πήγε πολύ καλά» ενώ τόνισε ότι «θα αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η «Ρωσία θέλει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ, μόλις τελειώσει ο πόλεμος» ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί από το εμπόριο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε, στη συνέχεια, ότι «το Βατικανό δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από την συνομιλία Τραμπ-Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα,όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το Κρεμλίνο φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για την έκβαση της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν. Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα απαιτήσει «μάλλον επίπονη και, ίσως, παρατεταμένη δουλειά».

Ο κεντρικός ρόλος του Τραμπ – Χαμηλοί τόνοι από την Ουάσιγκτον

Από τη σημερινή συνομιλία θα διαφανεί αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και υπό προϋποθέσεις προοπτική εκεχειρίας που θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στη λήξη του πολέμου, ανέφερε η ανταποκρίτρια τους ΕΡΤΝews στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη.

Θα διαφανεί επίσης αν επίκειται τελικά συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, κάτι που έχει δηλώσει ευθέως ότι επιθυμεί Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμώντας πως χωρίς απευθείας επαφή δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Στον Λευκό Οίκο, αν και αποφεύγουν να πουν τι ακριβώς θα συνιστούσε επιτυχία ή τι είναι αυτό που θα ικανοποιούσε τον Τραμπ από αυτό το τηλεφώνημα, θεωρούν πως η διαδικασία διατηρεί τη δυναμική της και αυτό, δεδομένων των συνθηκών, είναι κάτι σχετικά καλό. Πίσω από κλειστές πόρτες όμως, οι προσδοκίες ήταν συγκρατημένες. Πολλοί συνεργάτες του πρόεδρου των ΗΠΑ εκτιμούν πλέον με βεβαιότητα ότι ο Πούτιν απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για μία ακόμη φορά.

Βανς: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία τότε «τελικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».

(AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool)

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι υπάρχει «αδιέξοδο» στις συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πει στον πρόεδρο Πούτιν: “Κοιτάξτε, μιλάτε σοβαρά;”» είπε στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος Air Force Two, καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ιταλία.

«Ο Πούτιν δεν φαίνεται να ξέρει ακριβώς πώς να βγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο Βανς, προσθέτοντας ότι αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να ξεπεράσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, τελικά οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι «αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».

«Είναι ο πόλεμος του Τζο Μπάιντεν, είναι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν είναι ο δικός μας πόλεμος. Θα προσπαθήσουμε να τον τερματίσουμε, αλλά αν μπορέσουμε να τον τερματίσουμε, τελικά θα πούμε: Ξέρετε κάτι; Άξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα συνεχίσουμε».

Το ΕΡΤNews στο Κίεβο: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις – Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα την απώλεια δυο ανθρώπινων ζωών στην Χερσώνα, ενώ και από την πλευρά της Ουκρανίας λένε ότι κατάφεραν πλήγμα σε ρωσικό σύστημα ραντάρ και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε πλατφόρμες παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, όπως μεταφέρει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews στο Κίεβο, Ελβίρα Κρίθαρη.

Την ίδια ώρα οι πολίτες του Κιέβου εκφράζουν έντονη δυσπιστία για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας και συμφωνίας μάλιστα, όπως την θέλει το Κίεβο, δηλαδή μια άνευ όρων εκεχειρία. Φαίνεται πως η Ρωσία έχει θέτει πολλά ζητήματα ακόμα για να επιτρέψει στο Κίεβο την περίοδο χάριτος, μια περίοδο μήνα που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή