Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πούτιν: Έβαλε τους καλεσμένους του σε απόσταση χιλιομέτρων

Ο ρώσος πρόεδρος κράτησε τεράστια απόσταση από τους πρέσβεις που υποδέχθηκε επικαλούμενος υγειονομικούς λόγους

Μοιραστείτε το

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε παραδόξως να σταθεί σε απόσταση μικρότερη των 70 μέτρων από τον νέο πρέσβη της Βρετανίας στη Μόσχα σε διπλωματική τελετή χθες – επικαλούμενος «υγειονομικούς λόγους».

Σε αμήχανες σκηνές που έμοιαζαν με το αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πούτιν επέμεινε να κρατάει τεράστια απόσταση μεταξύ του ίδιου και άλλων διπλωματών στην εκδήλωση του Κρεμλίνου κατά την οποία δέχθηκε τα διπλωματικά διαπιστευτήρια πολλών νέων πρεσβευτών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του νέου ανθρώπου της Βρετανίας στη Μόσχα Νάιτζελ Κέισι.

Σε μια ομιλία του, ο Πούτιν φάνηκε να απλώνει κλαδί ελιάς στη Βρετανία, ζητώντας «αλλαγή προς το καλύτερο» στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου – μια αξιοσημείωτη στροφή δεδομένου ότι πολλοί Ρώσοι πολιτικοί και εξέχοντα φερέφωνα των μέσων ενημέρωσης έχουν ζητήσει να στοχεύσουν τα πυρηνικά της Μόσχας το Λονδίνο σε πολύ προβεβλημένες, αθυρόστομες κορώνες.

Ωστόσο, το συναίσθημα της ομιλίας του Ρώσου προέδρου διαψεύστηκε από τις πράξεις του.

Φτάνοντας για να μιλήσει σε μια διάσκεψη από μια τεράστια χρυσή πόρτα που κοσμούσαν ρωσικές σημαίες, στάθηκε δεκάδες μέτρα μακριά από τους 21 απεσταλμένους και εκφώνησε την ομιλία του από την άλλη πλευρά της μεγάλης αίθουσας, μιλώντας απλώς προς αυτούς.

Οι απεσταλμένοι φαίνονταν να ακούν στην άλλη πλευρά της αίθουσας και να φαίνονται δυσαρεστημένοι – και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν αμήχανα, καθώς ο Πούτιν δεν είχε καμία πρόθεση να τους χαιρετήσει προσωπικά.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πρόσφατη 80ή επέτειο της Διάσκεψης της Τεχεράνης, όπου οι επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας -Ιωσήφ Στάλιν, Φραγκλίνος Ρούσβελτ και Ουίνστον Τσόρτσιλ- συναντήθηκαν επί ίσοις όροις.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή «έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων», πριν συνεχίσει να «θρηνεί» για την κατάρρευση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου.

Ο Πούτιν δήλωσε: «Κατά τη μεταπολεμική περίοδο και μέχρι πρόσφατα, οι χώρες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν αλληλεπίδραση με βάση την κατανόηση της ιδιαίτερης ευθύνης τους για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως, η σημερινή κατάσταση στον διάλογο με το Λονδίνο είναι γνωστή και ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο προς το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών μας».

Ο Πούτιν είπε στους απεσταλμένους – συμπεριλαμβανομένων των νέων πρεσβευτών της Γερμανίας και της Αυστραλίας: «Δυστυχώς, για λόγους υγιεινής, δεν μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο. Ελπίζω ότι θα έρθουν καλύτεροι καιροί, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη, και θα μπορέσουμε να το κάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ως θέμα ρουτίνας, τόσο εγώ, ο υπουργός Εξωτερικών [Σεργκέι Λαβρόφ], όσο και ο βοηθός μου για τις διεθνείς υποθέσεις [Γιούρι Ουσάκοφ] είμαστε πάντα στη διάθεσή σας».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.