Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πολωνία: Ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος που τον Νοέμβριο έπληξε εγκαταστάσεις σιτηρών σκοτώνοντας δύο ανθρώπους ήταν ουκρανικός

Μοιραστείτε το

Πολωνοί ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε εγκαταστάσεις σιτηρών στη νότια Πολωνία τον Νοέμβριο εβλήθη από την Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Rzeczpospolita επικαλούμενη πηγές.

Η έκρηξη του πυραύλου στην Πολωνία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ προκάλεσε φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση πυροδοτώντας την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά την περίοδο εκείνη η Βαρσοβία και η Ατλαντική Συμμαχία είχαν εκτιμήσει ότι προήλθε από λάθος από την Ουκρανία.

Πηγές που γνωρίζουν τα της έρευνας είπαν στην Rzeczpospolita ότι η Πολωνία διακρίβωσε πως ο πύραυλος που είχε πέσει στο χωριό Πρζεβόντοφ ήταν S 300 5-W-55 που είχε βληθεί από ουκρανικό έδαφος

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και μέχρι σήμερα το Κίεβο υποστήριζε ότι η επίθεση είχε γίνει από τη ρωσική πλευρά.

“Η ρουκέτα αυτή έχει βεληνεκές από 75 ως 90 χλμ”, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μια πηγή.

“Την εποχή εκείνη οι ρωσικές θέσεις βρίσκονταν σε τέτοια απόσταση ώστε κανένας ρωσικός πύραυλος δεν θα μπορούσε να φθάσει στο Πρζεβόντοφ”.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί ότι πύραυλός της έχει προσγειωθεί στην Πολωνία.

Η Rzeczpospolita έγραψε ότι η ουκρανική πλευρά δεν έχει διαθέσει υλικό στους πολωνούς ερευνητές.

Η εφημερίδα επικαλείται τον Λούκαζ Λαπζίνσκι, εκπρόσωπο της πολωνικής εισαγγελίας, ο οποίος λέει ότι ο εισαγγελέας έχει λάβει την άποψη των ειδικών αλλά δεν δημοσιοποιεί το περιεχόμενό της γιατί είναι εμπιστευτικό.

Ο Λαπζίνσκι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει και το γραφείο του εισαγγελέα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα που εστάλη με email.

Παράλληλα και οι New York Times σημείωσαν ότι υλικό από κάμερα ασφαλείας έδειξε ότι ο πύραυλος προήλθε από περιοχή που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο

«Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους New York Times, περιλαμβανομένων θραυσμάτων του πυραύλου, δορυφορικών εικόνων, μαρτυριών και αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνουν έντονα ότι το καταστροφικό πλήγμα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε από σύστημα Buk και παρεξέκλινε της πορείας του», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Επικαλείται ειδικούς στην αντιαεροπορική άμυνα, οι οποίοι δήλωσαν ότι πύραυλοι όπως αυτός που έπληξε την αγορά της Κοστιαντινίφκα μπορεί να παρεκκλίνουν της πορείας τους για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα ή κάποια ζημιά σε πτερύγιο ώθησης του πυραύλου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.