Politico: Η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής άμυνας από την υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ο πολιτικός στόχος του Τραμπ
Η πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην πουλήσουν πυραύλους Τόμαχοκ στη Γερμανία σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή στη στρατηγική της Ουάσινγκτον απέναντι στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Η κυβέρνηση υπαινίχθηκε ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνη από τη Ρωσία, υποδεικνύοντας ότι η αμερικανική αποδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων με την Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ.
Η πλατφόρμα αποσύνδεσης: Νέα στρατηγική
Αυτή η απουσία στρατηγικής προσφοράς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ακολουθεί μια σειρά από σήματα αποσύνδεσης που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, που περιλαμβάνουν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να απομακρύνει 5.000 αμερικανικούς στρατιωτικούς από τη Γερμανία, καθώς και τη διακοπή προγραμματισμένων αναπτύξεων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αυτές οι ενέργειες είναι σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πολιτικές υποστήριξης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ευρώπη.
Η απόφαση του Πενταγώνου να αποσύρει την πώληση πυραύλων Τόμαχοκ αποκαλύπτει μια πιο ανησυχητική πραγματικότητα: οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται, όχι μόνο σταματούν τη στρατηγική ανάπτυξης υψηλής ακρίβειας όπλων στην Ευρώπη, αλλά και αποτρέπουν τους Ευρωπαίους συμμάχους από το να εξοπλιστούν για τους ίδιους, λόγω του φόβου που προκαλεί η Ρωσία.
Ιστορικά αποτυπώματαα: Από το παρελθόν στην παρόν
Η αποσύνδεση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής άμυνας δεν είναι κάτι νέο στις διατλαντικές σχέσεις. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε δυνατότητες που στόχευαν ευθέως τις ΗΠΑ, υπάρχουν ανησυχίες για την αλληλεξάρτηση της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ασφάλειας.
Ομοίως, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ανάπτυξη πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Σοβιετική Ένωση προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση αναφορικά με την αμυντική πολιτική του ΝΑΤΟ.
Το 1979, οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το 1987 υπεγράφη η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς – μια συμφωνία που κράτησε περισσότερα από 30 χρόνια. Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συμφωνία το 2019 αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Οι σύγχρονες πραγματικότητες: Η Ευρώπη στο στόχαστρο
Αν και οι προσπάθειες ανάπτυξης ευρωπαϊκών πυραύλων είναι σε προχωρημένο στάδιο, απαιτείται χρόνος πριν αποκτήσουν ικανότητα και λειτουργικότητα.
Η απουσία πυραύλων Τόμαχοκ από τη Γερμανία δημιουργεί ένα στρατηγικό κενό στην αποτροπή που επιδιώκει το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η διαφοροποίηση των φόβων εντός της συμμαχίας διαφαίνεται καθαρά: η Ευρώπη ανησυχεί ότι δεν θα λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ αν αντιμετωπίσει μια κρίση, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση παραπονιέται ότι η Ευρώπη δεν προσφέρει επαρκή στήριξη.
Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κυκλική λογική: η αποσύνδεση και η αλληλοκατηγορία καθιστούν τη συνεργασία δύσκολη.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης