Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Politico: Δηλητηριώδες ρεπορτάζ για τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς από «τζάκι»: Μητσοτάκης – Μισέλ – Στόλτενμπεργκ

Ευρωπαίοι πολιτικοί από... κούνια.

Μοιραστείτε το

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει κανείς πολιτικός — αλλά το να έχεις έναν διάσημο μπαμπά (ή, πολύ περιστασιακά, μαμά) σίγουρα μπορεί να βοηθήσει.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα, ο Helmut Geuking, ένας Γερμανός βουλευτής από ένα περιθωριακό κόμμα της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής και αντικαταστάθηκε επίσημα από τον γιο του Niels Geuking. Το όνομα του μικρού τους πολιτικού κινήματος είναι το Family Party. Όνομα και πράγμα.

Το Politico παρουσιάζει μια σειρά Ευρωπαίων πολιτικών που στηρίχθηκαν στους γονείς τους προκειμένου να ανέλθουν στα πολιτικά αξιώματα, ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει το μέσο, ο νεποτισμός έχει λειτουργήσει για έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό πολιτικών σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο Βέλγιο.

Βέλγοι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για τις πολιτικές δυναστείες στην οποία διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας στους 10 βουλευτές στο Βέλγιο έχει έναν γονέα που κατείχε επίσης αξιώματα. Το ποσοστό των πολιτικών κληρονόμων στα κοινοβούλια του Βελγίου αυξάνεται τα τελευταία 20 χρόνια — επιστρέφοντας στα επίπεδα του 19ου αιώνα και χωρίς να πέφτει κάτω από το 12%.

Μερικά από τα «nepo babies» που επέλεξε το Politico και δεν είναι μόνο αυτά…

Σαρλ Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel — ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε οργή με την απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές και στη συνέχεια με την αλλαγή γνώμης — παρέμεινε σταθερά στην «οικογενειακή επιχείρηση».

Γιος του Louis Michel, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ευρωπαίος Επίτροπος και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Michel Jr προσπάθησε να ξεφύγει από τη σύγκριση με τον πατέρα του στην αρχή της καριέρας του (πολλοί μεγαλύτεροι Βέλγοι τον αποκαλούν ακόμα le fils — ο γιος) . Σύντομα όμως έκανε όνομα ως ο νεότερος πρωθυπουργός του Βελγίου πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Ματιέ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως υφυπουργός των Βρυξελλών για τη διαχείριση κτιρίων.

Αλεξάντερ Ντε Κρου

Επιστροφή στο Βέλγιο. Ακριβώς όπως ο Charles Michel, ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo έχει την πολιτική στα γονίδιά του. Ο πατέρας του Herman De Croo είναι γνωστός πολιτικός και πρώην υπουργός Παιδείας, Μεταφορών και Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική το 2019, αλλά ήταν Βέλγος βουλευτής για 48 χρόνια.

Ο Alexander De Croo μεταπήδησε από τον ιδιωτικό τομέα στην πολιτική το 2009, όταν εξελέγη χωρίς καμία πολιτική εμπειρία ως αρχηγός κόμματος των Φλαμανδών φιλελεύθερων του Open VLD. Αργότερα έγινε υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη και την ψηφιακή ατζέντα (Ο De Croo, ένας τεχνολόγος , εξακολουθεί να επιβλέπει το κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας και έχει χειριστεί τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για αρχεία κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου).

Ο De Croo έγινε πρωθυπουργός το 2020, επικεφαλής ενός συνασπισμού επτά κομμάτων.

Μαρίν Λεπέν

Από τη λίστα των nepo babies δεν θα μπορούσε να λείπει η Μαρίν Λέπεν, η οποία ακολούθησε τα ακροδεξιά βήματα του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου – νυν Εθνική Συσπείρωση.

Λόγω των προσπαθειών της να ξεφύγει από το τοξικό παρελθόν του κόμματος και να προσελκύσει το κεντρικό έδαφος, η Μαρίν Λεπέν συχνά περιγράφεται ως μια λιγότερο ριζοσπαστική εκδοχή του πατέρα της.

Yπάρχει μια ακόμη «πρώην» Λεπέν που πρέπει να γνωρίζετε. Η Marion Maréchal, ανιψιά της Marine Le Pen , η οποία άφησε το «Λεπέν» από το 2018 και είναι παντρεμένη με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Vincenzo Sofo, των Brothers of Italy. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το κόμμα της Reconquest θα ενταχθεί στο ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ —ο οποίος τον Οκτώβριο θα γιορτάσει τα 10 χρόνια στην εξουσία— είναι άλλος με την πολιτική στο αίμα του ως γιος του εξέχοντος Νορβηγού διπλωμάτη Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ και της υφυπουργού Karin Heiberg.

Η αδερφή του Χάιμπεργκ, Μαριάν, ήταν διευθύντρια του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην Ιερουσαλήμ και ήταν παντρεμένη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Johan Jørgen Holst, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο Όσλο. Συμφωνίες που στοχεύουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πριν αναλάβει το ρόλο του στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπηρέτησε ως υπουργός βιομηχανίας και υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας και τελικά έγινε πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, γεννήθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δυναστεία, αναφέρει το Politico.

Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν στην πρωθυπουργία τη δεκαετία του 1990 και παππούς του ήταν ο εξέχων πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέχων ηγέτης του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας για 12 χρόνια.

Στην πολιτική όμως βρίσκονται και άλλα πρόσωπα της οικογενείας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, αδερφή του πρωθυπουργού, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Πολιτισμού. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων. Ο γιος της Κώστας ήταν επίσης δήμαρχος.

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα όμως μόνο η δυναστεία Μητσοτάκη, αναφέρει το δημοσίευμα. Από την οικογένεια Παπανδρέου, υπάρχει ο Γεώργιος Παπανδρέου (που ήταν πρωθυπουργός) και ο γιος του Ανδρέας (που ήταν πρωθυπουργός) και τα παιδιά του ο Γιώργος (που ήταν πρωθυπουργός) και ο Νίκος (ευρωβουλευτής).

Κάγια Κάλλας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα, είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου για την προεδρία Σιίμ Κάλλας. Πέρασε επίσης περισσότερο από μια δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο πρόσφατα ως αντιπρόεδρος και επίτροπος μεταφορών, και επί του παρόντος κατέχει θέση στο Riigikogu, το κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Η Kaja Kallas, δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής, είδε τη δημοτικότητά της να αυξάνεται σε όλη την ήπειρο λόγω της σκληρής γραμμής της για τη Ρωσία και την Κίνα (είναι τώρα στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας «για την καταστροφή και τη ζημιά μνημείων σε σοβιετικούς στρατιώτες»). Η Κάλλας ζητούσε κυρώσεις στη Ρωσία πολύ πριν εισβάλει στην Ουκρανία και βεβαιώθηκε ότι η Εσθονία ήταν έτοιμη όταν η Μόσχα έκλεινε τις βρύσες αερίου. Η μητέρα της απελάθηκε στη Σιβηρία όταν ήταν μωρό – μια ιστορία που η Κάλλας αναφέρεται συχνά όταν μιλάει για τη Ρωσία.

Υπάρχουν όμως κι άλλα πρόσωπα από την οικογένεια. Ο προπάππους της Κάλλας, Έντουαρντ Άλβερ, ήταν επίσης μεγάλο όνομα στην πολιτική και αντιπροσώπευε —ως διοικητής της Εσθονικής Άμυνας Λίγκας— μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση.

Monika Hohlmeier

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Monika Hohlmeier, πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι κόρη του Franz Josef Strauss, πρώην υπουργού Άμυνας υπό τον Konrad Adenauer.

Η Hohlmeier υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βαυαρίας μέχρι το 2005 και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009. Ο

Ο πατέρας της αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός Άμυνας μετά την υπόθεση Spiegel, όταν δύο δημοσιογράφοι του Der Spiegel ερευνήθηκαν για προδοσία για τη συγγραφή ενός άρθρου για τις αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.