Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR. Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους.
Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα “ελπιδοφόρο” ούτε καμία “πρόοδο”, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
“Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά”, επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα σήμερα για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να μην δημοσιοποιηθεί η ουσία των όσων συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη των συνομιλιών χθες, οι διαρροές ήθελαν την Μόσχα να προτείνει τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι έτσι ώστε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε πως το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση, όταν εγκριθεί από κοινού ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών.
Μάλιστα, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές φέρονταν να τονίζουν πως με την προοπτική αυτή συμφωνεί και η Ουκρανία.