Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λουκασένκο προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο – «Θα βγουν τα όπλα και θα αφανιστούν οι ΗΠΑ»

Μοιραστείτε το

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, ένας πιστός σύμμαχος του Κρεμλίνου, συνεχίζει μεν να υποστηρίζει τον Πούτιν, επιχειρεί ωστόσο να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ειρηνοποιού, προσκαλώντας ατύπως τους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Μινσκ, και προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο Μινσκ, ο Λουκασένκο εμαφανίστηκε και πάλι έτοιμος να υποστηρίξει τον Πούτιν.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του BBC, εάν θα διαθέσει τα εδάφη της χώρας του για να διευκολύνει τη ρωσική εισβολή, απάντησε πως είναι έτοιμος.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω εδάφη. Είμαι έτοιμος για πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους, από την επικράτεια της Λευκορωσίας. Μόνο, όμως, εάν κάποιος εισβάλει στη χώρα μας από την Ουκρανία, με όπλα, για να σκοτώσει κόσμο» πρόσθεσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Κατηγόρησε, δε, τις κυβερνήσεις της Δύσης για όξυνση του πολεμικού κλίματος, ενώ προειδοποίησε για πυρηνικό πόλεμο.

«Εάν συνεχίσετε με την κλιμάκωση της έντασης, τότε θα βγουν τα πυρηνικά όπλα και η Ρωσία έχει περισσότερα από τον καθένα» τόνισε δε.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να σταματήσει κάτι τέτοιο και πως εάν αρχίσει πυρηνικός πόλεμος η Λευκορωσία θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ειρήνη. Χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γιατί ένας πυρηνικός πόλεμος θα εξαλείψει τις ΗΠΑ. Κανείς δεν το θέλει αυτό».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προσκάλεσε, ακόμη, άτυπα τον Τζο Μπάιντεν στη Λευκορωσία. «Δεν είναι μακριά από τη Βαρσοβία, 30 λεπτά και θα βρίσκεται στο Μινσκ. Θα προσγειωθεί με το αεροπλάνο του εδώ. Θα πείσω τον πρόεδρο της Ρωσίας να έρθει. Τον προσκαλώ, επίσης, μαζί με τον Μπάιντεν για να υπάρξει συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία ανέμεσα σε Ρωσία και Λευκορωσία έχει ενισχυθεί, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Μέχρι τώρα, όμως, ο Λουκασένκο δεν έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων.

Η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν, την ίδια στιγμή, τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Το 2020, οι Λευκορώσοι είχαν συρρεύσει στους δρόμους για να τον κατηγορήσουν για νοθεία, με τις διαδηλώσεις να καταστέλλονται βίαια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.