Πόλεμος Ιράν – Ισραήλ: Επλήγη η πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν – 22 συλλήψεις για «κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ»

Η ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν στοχοθετήθηκε από το Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διαρροή επικίνδυνων υλικών.

Εξάλλου η αστυνομία της ιρανικής επαρχίας της Κομ ανακοίνωσε σήμερα ότι 22 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για «κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ», έχουν συλληφθεί μέσα σε οκτώ ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, μετέδωσε επίσης το Fars.

Μετά τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στις 13 Ιουνίου, «22 άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα ότι συνδέονται με τις υπηρεσίες κατασκοπείας του σιωνιστικού καθεστώτος και ότι διαταράσσουν την κοινή γνώμη», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας της εν λόγω επαρχίας στο κεντρικό Ιράν.

Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν νέες επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μια ημέρα αφού η Τεχράνη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί για το πυρηνικό πρόγραμμά της όσο δέχεται επίθεση και η Ευρώπη προσπάθησε να κρατήσει ζωντανές τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι το Ισραήλ στοχοθέτησε την πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, όμως δεν υπήρξε διαρροή επικίνδυνων υλικών. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε κτίριο στην πόλη Κομ και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει σκοτωθεί ένας 16χρονος ενώ δύο άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν κύμα επιθέσεων εναντίον εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων στο Ιράν.

Λίγο μετά τις 2:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν για μια ομοβροντία πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε τμήματα του κεντρικού Ισραήλ, περιλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αναχαιτίσεις ήταν ορατές στον ουρανό πάνω από το Τελ Αβίβ, με εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή καθώς τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είχαν τεθεί σε λειτουργία.

Σειρήνες ήχησαν επίσης στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή οργάνωση άμεσης βοήθειας Magen David Adom. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε πέντε βαλλιστικούς πυραύλους και ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για πλήγματα από τους πυραύλους αυτούς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μια φωτιά στη στέγη ενός πολυώροφου κτιρίου κατοικιών στο κεντρικό Ισραήλ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά προκλήθηκε από θραύσματα πυραύλου που αναχαιτίσθηκε.

Διαφωνίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται στο Ιράν στις 13 Ιουνίου, λέγοντας πως η εχθρική χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Το Ιράν, το οποίο λέει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, απάντησε με πλήγματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισράηλ.

Το Ισραήλ θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η ίδια η χώρα ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το αρνείται.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του έχουν σκοτώσει 639 ανθρώπους στο Ιράν, σύμφωνα με τη Human Rights Activists News Agency, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί το Ιράν. Στους νεκρούς περιλάμβάνονται κορυφαίοι αξιωματικοί των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και πυρηνικοί επιστήμονες.

Στο Ισραήλ, 14 πολίτες έχουν σκοτωθεί από ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους αριθμούς των θυμάτων που ανακοινώνονται από τις δύο πλευρές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορέσει να έχει ένα πυρηνικό όπλο «μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή σίγουρα μέσα σε διάστημα μηνών». «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν στο Νιού Τζέρσεϊ.

Ο Τραμπ δήλωσε πως η διευθύντρια των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ έκανε λάθος όταν είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα στοχοθετήσει το Τελ Αβίβ, μια μητροπολιτική περιοχή με πληθυσμό περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους και το επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, όπου βρίσκονται επίσης μερικά κρίσιμης σημασίας στρατιωτικά στοιχεία.

Το Ισραήλ λέει πως χθες, Παρασκευή, έπληξε δεκάδες στρατιωτικόυς στόχους, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, έναν ερευνητικό οργανισμό στην Τεχεράνη, για τον οποίο είπε πως είναι αναμιγμένος στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο δυτικό και το κεντρικό Ιράν.

Ο ιρανός υπρουγός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση». Ωστόσο έφθασε χθες στη Γενεύιη για συνομιλίες με ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, μέσω των οποίων η Ευρώπη ελπίζει να δημιουργήσει μια οδό επιστροφής στη διπλωματία.

Χωρίς ενδείξεις προόδου στη Γενεύη

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα χρειαστεί έως δύο εβδομάδες για να αποφασίσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μπουν στη σύγκρουση στο πλευρό του Ισραήλ, χρόνος αρκετός «για να δούμε αν οι άνθρωποι θα έρθουν στα συγκαλά τους», δήλωσε.

Ο Τραμπ είπε πως δεν είναι πιθανό να πιέσει το Ισράηλ να περιορίσει τα αεροπορικά πλήγματά του ώστε να επιτρέψει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να κάνω αυτή τη στιγμή αυτό το αίτημα. Αν κάποιος κερδίζει, είναι λίγο πιο δύσκολο να το κάνει απ’ ό,τι αν κάποιος χάνει, όμως είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί και μιλάμε με το Ιράν και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε.

Οι συνομιλίες της Γενεύης δεν έδωσαν σημάδια προόδου και ο Τραμπ δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι οι διαπραγματευτές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός.

«Το Ιράν δεν θέλει να μιλήσει στην Ευρώπη. Θέλουν να μιλήσουν σ’ εμάς. Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βοηθήσει σ’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ.

Εκατοντάδες αμερικανοί πολίτες έχουν διαφύγει από το Ιράν αφότου άρχισε ο αεροπορικός πόλεμος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είδε το Ρόιτερς.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον είπε χθες, Παρασκευή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της «μέχρι να διαλυθεί η πυρηνική απειλή του Ιράν». Ο ιρανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ Αμρί Σαεΐντ Ιραβανί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση και δήλωσε πως την Τεχεράνη ανησυχούν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν άμεση αποκλιμάκωση

Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, όμως θα απορίψει οποιαδηπότε πρόταση το εμποδίζει πλήρως να εμπλουτίσει ουράνιο, «ιδιαιτέρως τώρα, υπό τις επιθέσεις του Ισραήλ».

Πηγή: ΕΡΤΝews, ReutersAFP, BBC, Al Jazeera

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή