Κυριακή, 12 Απριλίου 2026

Πίνακας του Πικάσο αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων πρόκειται να πωληθεί για μόλις 116 δολάρια

Αν σας είχε πει κάποιος ότι με το κόστος ενός γεύματος στο Παρίσι μπορείτε να αποκτήσετε έναν πίνακα του Πικάσο αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, θα το πιστεύατε; Η πρωτοποριακή λαχειοφόρος αγορά «1 Picasso για 100 ευρώ» προσφέρει σε συμμετέχοντες την μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν το έργο «Tête de Femme» που δημιουργήθηκε το 1941 από τον εμβληματικό καλλιτέχνη, Πάμπλο Πικάσο. Η τιμή συμμετοχής είναι μόλις 100 ευρώ (περίπου 116 δολάρια), με 120.000 διαθέσιμους λαχνούς για την κλήρωση στις 14 Απριλίου.

Υποστήριξη με σκοπό

Η εν λόγω λαχειοφόρος αγορά δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για απόκτηση ενός σπουδαίου έργου τέχνης· τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Έρευνας για το Αλτσχάιμερ. Ο οργανισμός αυτός υποστηρίζει κλινικές έρευνες που προάγουν τη γνώση για την αντιμετώπιση της νόσου σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα σε καιρούς που η υγεία και η ευημερία είναι προτεραιότητες.

Αυτή είναι η τρίτη διοργάνωση της συγκεκριμένης καμπάνιας. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2013, με τα έσοδα να κατευθύνονται προς τη συντήρηση της Τύρου στον νότιο Λίβανο. Η δεύτερη καμπάνια, το 2020, στήριξε προγράμματα που αφορούσαν το καθαρό νερό και την υγιεινή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των διοργανωτών για κοινωνικό αντίκτυπο.

Το έργο και η ιστορία του

Ο Ολιβιέ Βιντμαγιέ Πικάσο, εγγονός του Πάμπλο Πικάσο, δήλωσε στο CNN ότι ο παππούς του δημιούργησε το «Tête de Femme» στο ίδιο εργαστήριο όπου ζωγράφισε το εμβληματικό του έργο «Guernica». Η δήλωσή του είναι φορτισμένη με συναισθηματική φορτίση. Ισχυρίζεται ότι το έργο είναι υποτιμημένο: «Αξίζει πολύ περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια», είπε, «οπότε θα είναι πραγματικά ένα σπουδαίο απόκτημα για όποιον το αγοράσει».

Το «Tête de Femme» είναι ένα χειροποίητο έργο τέχνης που έχει ύψος περίπου 15 ίντσες και πλάτος 10 ίντσες, με μια γυναικεία φιγούρα ζωγραφισμένη σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Ο χαρακτηριστικός κυβιστικός τρόπος του Πικάσο αναδεικνύει μια παραμορφωμένη αλλά εντυπωσιακή έκφραση της γυναίκας, που αντικατοπτρίζει μια στιγμή εσωστρέφειας του καλλιτέχνη. Η Opera Gallery, που φιλοξενεί το έργο, τονίζει ότι καθένα από τα στοιχεία του αποκαλύπτει την μοναδική καλλιτεχνική του οπτική.

Η ιδέα του διαγωνισμού «1 Picasso για 100 ευρώ» αναδύθηκε από μια φίλη του Ολιβιέ, ο οποίος θεωρεί ότι ο θείος του Παμπλο Πικάσο θα υποστήριζε αυτή την πρωτοβουλία. Η ευχάριστη αυτή συνύπαρξη τέχνης και φιλανθρωπίας προσφέρει όχι μόνο την ευκαιρία για συλλογή ενός σπάνιου έργου, αλλά και την ικανοποίηση ότι συμβάλλετε σε έναν σημαντικό σκοπό.

Επιπλέον, όποιος αποκτήσει το «Tête de Femme» έχει την ελευθερία να επιλέξει πώς θα το εκθέσει. Ένας από τους νικητές της πρώτης διοργάνωσης επέλεξε να το τοποθετήσει σε μουσείο, διασφαλίζοντας ότι το έργο θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή