“Πέρασε την ακρόαση” η Κίμπερλι – Ποια “χαρτοφυλάκεια” φέρνει μαζί της στην Ελλάδα

Η παρουσία της υποψήφιας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, άφησε καλές εντυπώσεις στους περισσότερους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας.

Δύο πράγματα έκαναν εξαιρετικά θετική εντύπωση σε Αθήνα και Λευκωσία: Ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο η Κίμπερλι Γκιλφόιλ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F 35 και η θέρμη με την οποία υποστήριξε το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο εκνευρίζει την Αγκυρα.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Χρήστος Μαραφάτσος βρίσκεται πολύ κοντά της και θεωρείται ως άνθρωπος-κλειδί για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή της.

Η κ. Γκίλφοϊλ ήταν πολύ διαβασμένη τόσα στα της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όσο και στα σχήματα συνεργασίας (3+1) και βέβαια στα θέματα ενέργειας και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η κυρία Γκίλφοϊλ θα περιμένει πλέον το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και αρχές Σεπτεμβρίου (το αργότερο) αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα.

 

Γκίλφοϊλ: Είναι μεγάλη τιμή να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα
Στην πρώτη της τοποθέτηση, πριν δεχτεί τις ερωτήσεις της Επιτροπής, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είπε για την υποψηφιότητά της:

«Είναι μεγάλη τιμή και δέχομαι ταπεινά την πρόταση του προέδρου Τραμπ για να είμαι η πρέσβης στην Ελλάδα. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ την οικογένεια και τους φίλους μου, ιδίως τον αδελφό μου, τους γονείς μου που είναι περήφανοι για μένα σήμερα, για τις ρίζες του πατέρα μου που ήρθε στη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το να πάω στη γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι τεράστια τιμή. Η Ελλάδα ενέπνευσε τον δυτικό κόσμο με τις ιδέες της και μέσα στους αιώνες ενέπνευσε γενιές ηγετών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Αυτή η κληρονομιά διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο και τη χώρα μας. Ως πρώτη κυρία στην Καλιφόρνια με βοήθησαν να καταλάβω τη σημασία των διεθνών σχέσεων. Και θα μεταφέρω αυτή την εμπειρία μου στην Ελλάδα».

Η Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες και επαίνεσε την κυβέρνηση γι’ αυτό.

«Η Ελλάδα είναι ένας στενός σύμμαχός μας. Η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας. Είναι από τις κορυφαίες σε έξοδα σε αμυντικές δαπάνες με 3% του ΑΕΠ και θα φτάσει σταδιακά στο 5%, όπως έχει δεσμευτεί. Επενδύει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» τόνισε.

Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην αξιοπιστία της Ελλάδας ως ακλόνητης συμμάχου εντός και εκτός ΝΑΤΟ, αποκάλυψε νέα επενδυτικά projects που φαίνεται να προωθεί η διοίκηση Τραμπ και αναφέρθηκε στις λάθος επιλογές της Άγκυρας που έφεραν τον αποκλεισμό της από τα F-35.

Το απρόοπτο
Υπήρξε ωστόσο ένα απρόοπτο, καθώς ο γερουσιαστής που θα μιλούσε για την Γκίλφοϊλ δεν είχε εμφανιστεί στην ώρα του, λόγω οικογενειακού προβλήματος.

Όταν εμφανίστηκε, ο κ. Χάγκερτι ανέφερε για την Γκίλφοϊλ: «Είναι έμπειρη δημοσιογράφος, εξαιρετική στη στρατηγική πολιτική. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τη θέση. Με εμπειρία σε ΜΜΕ και ως νομικός» είπε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το επαγγελματικό βιογραφικό της.

«Έχει ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και αυτό την κάνει μια εξαιρετική επιλογή. Συνεργαστήκαμε μαζί και από την αρχή με βοήθησε σε νέα κεφάλαια της πορείας μου» είπε ακόμη.

 

Επτά μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των ΗΠΑ χρειάστηκαν, για να αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις, αλλά και να αποτυπωθεί δημόσια η στρατηγική της διοίκησής του απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αφορμή για να ανοίξει η νέα διοίκηση Τραμπ τα χαρτιά της αποτέλεσε η χθεσινή ακρόαση από τη Γερουσία των ΗΠΑ της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη θέση της Πρέσβεως της χώρας της, στην Ελλάδα. Έχοντας μελετήσει τα πεδία ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, αλλά και μεταφέροντας το στίγμα της νέας διοίκησης των ΗΠΑ για τις διμερείς σχέσεις, η κυρία Γκίλφοϊλ εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στη σύλληψη και την εμπέδωση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην αξιοπιστία της χώρας ως ακλόνητης συμμάχου εντός και εκτός ΝΑΤΟ, ενώ αποκάλυψε νέα επενδυτικά projects που φαίνεται να προωθεί η διοίκηση Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις πρώτες στιγμές της τοποθέτησής της, πάντως, η κυρία Γκίλφοϊλ ξεχώρισε το τρίπτυχο: Άμυνα, Ενέργεια, Αξιοπιστία, περιγράφοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, η νέα Πρέσβειρα δεσμεύτηκε πως θα συνεισφέρει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, δήλωσε βέβαιη πως η Αθήνα θα πιάσει τον στόχο για το 5% επί του ΑΕΠ για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έρχεται Πέμπτη ως προς το ετήσιο κόστος των αμυντικών δαπανών της παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γκίλφοϊλ σταχυολόγησε ως σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως μαχητικά F-35, ελικόπτερα Apache και Blackhawk, καθώς και σύγχρονα πλοία– και επεσήμανε τη σημασία του κοινού σχεδίου συμπαραγωγής φρεγατών τύπου Constellation, το οποίο ενισχύει τη βιομηχανική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας. «Αν επιβεβαιωθώ, θα είναι προτεραιότητά μου να επιταχύνω περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Παράλληλα, η κυρία Γκίλφοϊλ περιέγραψε μια νέα ενεργειακή συνθήκη, η οποία θα προβλέπει τη «δυνατότητα εξαγωγής περισσότερης αμερικανικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη», όπως εξήγησε, εστιάζοντας στον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και την πλωτή μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που διευκολύνουν τις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν ήδη το 20% της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2% πριν από πέντε χρόνια.

 

Νέος αγωγός στα σχέδια Τραμπ
Μάλιστα, η κυρία Γκίλφοϊλ γνωστοποίησε την πρόθεση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει τον «Κάθετο Διάδρομο», δηλαδή έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων, ο οποίος θα περιορίσει τη συγκεκριμένη αγορά για την Κίνα και τη Ρωσία. «Αν επικυρώσετε τον διορισμό μου, θα συνεργαστώ με την Ελλάδα για την εμπορική αξιοποίηση επενδύσεων σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο λεγόμενος “Κάθετος Διάδρομος” που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη», τόνισε η ίδια για τον νέο «κόμβο αμερικανικού φυσικού αερίου στην περιοχή», υπογραμμίζοντας ακόμη τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

«Σημείο – κλειδί» η Ελλάδα

Επιπλέον, η κυρία Γκίλφοϊλ περιέγραψε την Ελλάδα ως «σημείο- κλειδί» για την ευρύτερη περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου των ΗΠΑ, στάση που πρέπει να επιβραβεύεται κατά τα λεγόμενά της ως δείγμα σταθερής και πιστής προσήλωσης. Την ίδια στιγμή, ανέδειξε τα ζητήματα σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, «δείχνοντας» με νόημα προς την Τουρκία, στην οποία άσκησε κριτική για τους S-400, αλλά και τα F-35.

Όπως είπε, «η Τουρκία έχει επιλέξει να προχωρήσει με τη Ρωσία σε αντιπυραυλικά συστήματα S-400, και αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα ευθυγράμμισης με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ» συμπληρώνοντας πως «οι σύμμαχοί μας πρέπει να συντονίζονται με τις ανάγκες της Συμμαχίας», την ώρα που αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σχολίασε πως η γειτονική χώρα έχει αποκλειστεί λόγω των δικών της επιλογών.

Σταθμός στην καριέρα της

Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ακρόαση από τη Γερουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ συνιστά την πρώτη, δημόσια εμφάνισή της ως κυβερνητικής αξιωματούχου των ΗΠΑ, δηλαδή ως φορέα εξουσίας της διακυβέρνησης Τραμπ, σηματοδοτώντας τη μετάβασή της από το ρόλο του εσωκομματικού υποστηρικτή, στην ανάληψη καθηκόντων Πρέσβειρας των ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, «το να προτείνομαι για την Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, αποτελεί βαθιά τιμή», είπε η Γκίλφοϊλ, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την εμπιστοσύνη τους στη εισήγησή της.

Παρόντος του γιού της, αλλά και του εγγονού του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ΙΙΙ, η κυρία Γκίλφοϊλ
αναφέρθηκε στην προσωπική της διαδρομή, μίλησε για τους γονείς της –την Πορτορικανή μητέρα της, δασκάλα ειδικής αγωγής, και τον πατέρα της, μετανάστη από την Ιρλανδία– και επισήμανε την υποχρέωσή της να συνεχίσει τις αξίες που της μετέδωσαν. Η ίδια χαρακτήρισε την υποψηφιότητά της για την πρεσβεία στην Ελλάδα «μοναδική τιμή», τονίζοντας ότι η Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, ενσαρκώνει τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιακυβέρνησης και του κράτους δικαίου. «Αυτές οι αξίες αντηχούν μέσα από τους αιώνες και ενέπνευσαν τους ιδρυτές του αμερικανικού έθνους», όπως σημείωσε.

Ο «πατέρας» της παύσης των F-35

Ιδιαίτερη αξία, κατά τη χθεσινή ακρόαση από τη Γερουσία, είχαν όσα ειπώθηκαν για το πρόγραμμα των F-35, καθώς «εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά Αμερικανός γερουσιαστής, ενώπιον της κυρίας Γκίλφοϊλ. Κάνοντας μια αναφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες διαφορές δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι «οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά (τα θέματα)», ζητώντας να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ για τα εν λόγω ζητήματα.

Επίσης, δεν παρέλειψε να προσφέρει συμβουλές στην προτεινόμενη πρέσβη, λέγοντας: «Ο προκάτοχός σας, Γιώργος Τσούνης, που είναι εδώ και ο πρέσβης μας στην Τουρκία είχαν μια πολύ στενή σχέση. Μιλούσα μαζί τους συχνά και ήταν πολύ καλοί στο να τακτοποιούν τα ζητήματα. Γι’ αυτό θα σας παροτρύνω να αναπτύξετε το ίδιο είδος επαφής με τον πρέσβη μας στην Τουρκία».

Τέλος, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη στάση που είχε τηρήσει η Τουρκία στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Μάλωσα μαζί τους. Ηγήθηκα της προσπάθειας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν απίστευτα απογοητευτικό. Η Τουρκία χρησιμοποιούσε τη δύναμή της, επειδή όλα πρέπει να συμβούν ομόφωνα στο ΝΑΤΟ, για να κρατήσει αυτές τις δύο χώρες έξω. Ήταν μεγάλο θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

πηγή Πρώτο Θέμα

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή