Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παραιτείται η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής – Τεχνοκράτες θέλει ο Αμπάς

Μοιραστείτε το

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέ δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής πρότεινε την παραίτηση της κυβέρνησης ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικούσυμβουλίου, που θα γίνει σήμερα Δευτέρα.

Η κίνηση ανοίγει την πόρτα για μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Πρόεδρο Αμπάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Άραβες σύμμαχοι επιδιώκουν να αναζωογονήσουν το κυβερνών σώμα με την ελπίδα ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Ο Σταγιέ ηγείται της 18ης κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής (PA’s) από το 2019. Φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του κατά την έναρξη μιας κυβερνητικής συνεδρίασης στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Είπε ότι παραιτείται για να επιτρέψει τον σχηματισμό ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ στον Αμπάς να ταρακουνήσει την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς οι διεθνείς προσπάθειες έχουν ενταθεί για να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσουν οι εργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνά τον θύλακα στη συνέχεια.

Η Χαμάς διοικεί τη Γάζα από το 2007, όταν έδιωξε την Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη νίκη της στις εκλογές το προηγούμενο έτος και σε αντίθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή δεν πιστεύει σε μια λύση δύο κρατών, καθώς αυτό θα απαιτούσε την αναγνώριση του Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη αναγνωρίζει το Ισραήλ, αλλά θεωρείται ευρέως ότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και δημοκρατική ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.