Πάπας Φραγκίσκος: Ο Ποντίφικας της ταπεινότητας και της αλλαγής – Έφυγε σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, απεβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μια βαθιά παρακαταθήκη ανθρωπιάς, μεταρρυθμίσεων και πνευματικής ηγεσίας. Ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπήρξε ένας εκκλησιαστικός ηγέτης που ξεχώρισε για τη ριζοσπαστική προσέγγισή του στα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.

Από το Μπουένος Άιρες στο Βατικανό

Ο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, γιος Ιταλών μεταναστών. Εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουιτών το 1958 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1969. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία και διακρίθηκε για την αυστηρότητα, τη διανόηση και την κοινωνική του ευαισθησία. Ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στον καθολικό κόσμο της Αργεντινής και το 1998 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Ως καρδινάλιος, διατηρούσε έναν απλό τρόπο ζωής – αρνήθηκε να μείνει στο επίσημο παλάτι και χρησιμοποιούσε συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η προσωπική του ταπεινότητα αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σημεία αναφοράς και της παπικής του θητείας.

Η εκλογή και η ρήξη με το παρελθόν

Στις 13 Μαρτίου 2013, σε ηλικία 76 ετών, εξελέγη 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος είχε παραιτηθεί – μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για την ιστορία του θεσμού. Επέλεξε το όνομα «Φραγκίσκος», προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, δηλώνοντας έτσι εξ αρχής τη διάθεσή του να επικεντρωθεί στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους και στην προστασία της Δημιουργίας.

Μεταρρυθμιστής εντός κι εκτός Εκκλησίας

Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος επιχείρησε να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει την Εκκλησία, αντιμετωπίζοντας παγιωμένα κατεστημένα. Ενίσχυσε τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Βατικανού, πολέμησε την παιδοφιλία εντός των εκκλησιαστικών κύκλων και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναγνώρισης της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικότητας ή κοινωνικής θέσης.

Δεν δίστασε να ασκήσει κριτική σε φαινόμενα κοινωνικής ανισότητας, περιβαλλοντικής κρίσης και ξενοφοβίας. Η εγκύκλιός του Laudato si’ (2015), αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίστηκε ορόσημο για τη σχέση της θρησκείας με την οικολογία. Παράλληλα, επιδίωξε να μειώσει τον δογματισμό της Εκκλησίας και να ενισχύσει τον διάλογο με άλλες θρησκείες, δίνοντας έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη.

Ηγετική παρουσία στη διεθνή σκηνή

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε μια ηθική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο, συχνά υπερβαίνοντας τα στενά όρια της Καθολικής Εκκλησίας. Επισκέφθηκε εμπόλεμες ζώνες, φιλοξένησε πρόσφυγες, μεσολάβησε σε διεθνείς κρίσεις και συχνά συγκρούστηκε με ισχυρούς ηγέτες, προτάσσοντας τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεν δίστασε να μιλήσει με συμπόνια για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη της Εκκλησίας απέναντι σε ιθαγενείς πληθυσμούς και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των μεταναστών στη ζωή και στην ελπίδα.

Τελευταία χρόνια και παρακαταθήκη

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από προβλήματα υγείας, αλλά ο ίδιος συνέχισε το έργο του με σθένος, ακόμη και καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν υπήρξε ξένος στην ιδέα της παραίτησης – την άφησε ανοιχτή ως ενδεχόμενο, χωρίς όμως τελικά να την πραγματοποιήσει.

Η θητεία του Πάπα Φραγκίσκου άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, καθιστώντας τον έναν από τους πιο προοδευτικούς και παγκοσμίως αγαπητούς Ποντίφικες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο κόσμος αποχαιρετά σήμερα έναν Πάπα που ήθελε την Εκκλησία «φτωχή και για τους φτωχούς», έναν άνθρωπο της πράξης και της συμπόνιας, έναν ηγέτη που μίλησε τη γλώσσα της εποχής, χωρίς να προδώσει το πνεύμα της πίστης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή