Παγιδευμένοι άμαχοι κάτω από ερείπια στο Αζοφστάλ, λέει το Κίεβο – Ζελένσκι: Απέρριψαν πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Οι επιθέσεις των Ρώσων εντείνονται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης τη στιγμή που ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς μέλος του Αζόφ που βρίσκονται στο σημείο υποστηρίζει πως άμαχοι έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια. Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει πως η Μόσχα απέρριψε την πρότασή του για πασχαλινή εκεχειρία.

 

Ο υποδιοικητής Svyatoslav Palamar από το τάγμα του Αζόφ μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης. «Όλα τα κτήρια στο Αζοφστάλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Στρατιωτική βοήθεια «μαμούθ» από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Πέμπτη (21/4) ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Σε αυτό το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνονται «όπλα βαρέος πυροβολικού, δεκάδες ολμοβόλα, 144.000 πυρομαχικά καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει ποτέ» να καταλάβει την Ουκρανία, δεσμεύτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τη Μαριούπολη. «Είναι συζητήσιμο το αν ελέγχει (ο Πούτιν) τη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι η Μαριούπολη χάθηκε», τόνισε. Παράλληλα, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να σταλεί και άλλη βοήθεια στο Κίεβο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όπου θα στήσουν (οι Ρώσοι) το σκηνικό για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «ενεργούν όσο γρηγορότερα γίνεται» για να παράσχουν στην Ουκρανία τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζεται.

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως», εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία, σε σχόλιά του που δημοσιεύουν σήμερα τα έντυπα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη είχαν χάσει το εισόδημά τους λόγω της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και μετά βίας βγάζουν τα απαραίτητα για να ζήσουν, πρόσθεσε ο Μπανκ. Πλέον οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παντού, κάποιες φορές δραματικά. Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων επίσης εγείρουν νέες προκλήσεις για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το έργο της UNHCR, πρόσθεσε Μπανκ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή